Política

A voltes amb la majoria

El PSC espera revalidar els resultats del 2007 per formar un govern fort per fer front a la crisi, però les altres set forces esperen aconseguir el suport necessari per evitar una altra majoria absoluta dels socialistes

Poques incògnites s'aclariran a les urnes el 22 de maig a Barberà del Vallès. Potser l'únic interrogant serà saber si el PSC, encapçalat per l'actual alcaldessa, Ana del Frago, torna a governar quatre anys més amb majoria absoluta. De fet, ho té tot a favor. Els socialistes tenen en aquest municipi de 32.000 habitants un electorat històric fidel. A més, cap de les altres set candidatures, que estan acostumades a formar part d'una oposició molt heterogènia ideològicament, tenen possibilitats clares de governar si no és pactant amb el PSC. D'aquesta manera, només queda el dubte de si PxC assolirà prou suport per tenir representació municipal.

La candidatura socialista repeteix gairebé el mateix equip de treball que va entrar nou el 2007 i que ha governat en aquest mandat amb majoria absoluta, amb 11 dels 21 regidors. L'objectiu és crear un govern fort amb equips de treball consolidats per fer front a moments difícils per la crisi i la falta de finançament municipal. Segons els socialistes, aquest problema se solucionarà amb un esforç d'austeritat i mantenint l'exigència amb l'administració catalana i l'estatal. En aquest sentit, caldrà retallar alguns aspectes de la ciutat i fer esforços col·lectius. Tot i això, l'aposta per la recollida pneumàtica de residus es mantindrà. Això sí, pel PSC les prioritats continuen sent: crear ocupació i donar més oportunitats i suport al comerç, els autònoms, les pimes i captar grans empreses.

Malgrat que el PSC espera revalidar la majoria absoluta, té la voluntat d'establir pactes amb les formacions amb què tinguin més afinitat. Amb qui probablement no pactaran és amb la principal força de l'oposició, la Plataforma Ciutadana per Barberà (PCPB), que es presenta per tercera vegada a les eleccions. PCPB proposa una reforma a fons de l'Ajuntament, que ha quedat desfasat. Per això, volen fer una auditoria econòmica i una de laboral. El cap de llista de PCPB, Juan José Rodríguez, considera que el govern socialista ha quedat “obsolet” i que cal un aire nou amb l'aposta, per exemple, per l'associacionisme.

En un esglaó inferior es disputen ser la tercera força política de la ciutat el PP i ICV-EUIA. D'una banda, els populars presenten l'únic alcaldable nou. Es tracta de Jaime Fernández, un jove advocat de 34 anys. Seguint la línia marcada pels populars, la llista s'ha renovat i rejovenit, una joventut que es barreja amb l'experiència d'altres membres. Pel que fa a ICV i EUIA, es tornen a presentar un altre cop en coalició. En el mandat anterior aquest acord es va trencar per diferències entre les dues formacions. Per això, el dubte és saber si aquest cop mantindran l'acord.

Per la seva banda, CiU confia millorar els resultats del 2007. La situació de la federació nacionalista fa quatre anys va ser la pitjor de la seva història. El cap de llista de CiU, Pere Ramon, considera que la majoria absoluta d'aquest mandat “ha pesat molt i que ha desaparegut la pluralitat” i qualifica el PSC de “piconadora”. Per contrarestar-ho, pensen dur a terme una política de comerç amb una coordinació entre l'Ajuntament i els botiguers. A més, volen impulsar els processos de participació.

ERC vol ser decisiva

ERC vol ser decisiva. Si ho és, demanarà que es modifiqui el traçat de la via interpolar per evitar que una autovia travessi la ciutat. Els republicans també proposen convertir el centre en una illa de vianants. Es reivindiquen com l'única força independentista al municipi i el seu objectiu és mantenir la representació.

També d'esquerres i d'àmbit municipalista es torna a presentar Esquerra Alternativa per Barberà (EAB). Es tracta d'una formació encapçalada per Fabi Díaz, que aposta per noves polítiques, compromeses, en la seva quotidianitat en l'associacionisme i el sindicalisme de la ciutat. EAB ha elaborat un codi ètic que hauran de complir els seus càrrecs electes.

La novetat d'aquestes eleccions és la irrupció de Plataforma per Catalunya (PxC) amb el seu discurs contra la immigració, que a Barberà només representa un 8,2%. El seu cap de llista, Oriol Gómez, defensa la supressió de les ajudes als immigrats i dels fons municipals destinats a cooperació exterior. “Primer són els barberencs”, va dir Gómez, que creu que obtindran dos regidors.

Heterogeneïtat.
Les set forces que aspiren a posar fi als 30 anys de govern socialista tenen l'handicap de les seves diferències, que fan impossible un pacte ampli. Si manté el suport, PCPB seria l'única formació que podria aglutinar altres partits amb possibilitats de governar. El problema és que hauria de sumar amb el PP, CiU, ICV-EUiA i ERC, un escenari mai vist.
LES CLAUS
Finançament.
Barberà del Vallès ha fet un esforç inversor gran en l'últim mandat, una situació que no serà possible fer en els propers anys a causa de la falta de finançament.
Sense alternativa.
Cap força es presenta amb la possibilitat de disputar al PSC el govern de la ciutat i exercir el canvi que les set formacions reclamen.
Immigració.
PxC portarà el seu discurs racista a una ciutat que no té problemes amb la immigració, que és una de les més baixes del Vallès.
8,2
per cent
dels barberencs són estrangers, segons les dades de la Generalitat. Una xifra que és la meitat de la mitjana de Catalunya i de Vic, que és d'un 20%, on va néixer PxC.
Ana del Frago
PSC
Regidora des del 1999. L'any 2003 va ser diputada al Parlament. És l'alcaldessa des del gener del 2006.
Juan José Rodríguez
PCPB
Per primer cop es presenta com a cap de llista. Professional de l'educació.
Jaime Fernández
PP
Advocat de 34 anys. Es presenta per primer cop en una llista electoral.
José Luis Rivera
ICV-EUiA
Regidor i coordinador d'EUiA.
Pere Ramon
CiU
Regidor durant tres mandats. Es presenta per tercer cop com a cap de llista.
Oriol Rovira
ERC
Regidor des del 2003. Vicepresident quart del Consell Comarcal.
Fabià Díaz-Cortés
Esquerra Alternativa de Barberà
Geògraf de 34 anys. Cap de llista d'EAB.
Oriol Gómez
PxC
Es presenta per primer cop a les eleccions com a delegat de PxC a Barberà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ONU

L’Assemblea General debat l’ampliació de l’estatus de Palestina

Barcelona
GIRONA

Veray demana el vot als indecisos per evitar una govern independentista

GIRONA
política

El govern destina 50.000 euros a la rehabilitació de la Casa Macià a Prats de Molló

barcelona
VILABLAREIX

El ple municipal aprova una nova ordenança de civisme

VILABLAREIX
guerra europa

Rússia llança una ofensiva sobre la regió de Khàrkiv que obliga a evacuar diverses localitats

barcelona
tribunals

Petició de nul·litat d’actuacions en el cas dels CDR acusats de terrorisme

barcelona
política

Vergés fa una darrera crida “a mobilitzar el vot al president Puigdemont”

amer
Política

Puigdemont critica que es pugui investigar els mossos que el protegeixen a Argelers

barcelona

El cap de llista del Partit Verd europeu dona suport a Eloi Badia

GIRONA