Política

CiU i PP volen evitar un tercer tripartit

terrassa ·

Les enquestes donen a CiU més opcions que mai per intentar un assalt a l'alcaldia, tot i que s'hauria de produir un cataclisme al PSC i necessitaria pactar, presumiblement, amb el PP

Dos mandats de tripartit i en vies d'acabar amb un tercer. Així es presenta el panorama a Terrassa després del 22 de maig, on el PSC ha estat hegemònic durant 32 anys i on en els darrers vuit –després de perdre la majoria absoluta l'any 2003 amb el relleu de Manuel Royes per Pere Navarro– ha governat amb ICV-EUiA i ERC, tot i tenir 13 regidors. El candidat de CiU per tercera vegada, el conegut parlamentari Josep Rull, té entre cella i cella canviar aquesta tranquil·litat electoral que sempre es respira en les eleccions al municipi.

A la ciutat del bon caliu polític –batejada des de ja fa anys com l'oasi terrassenc, a diferència de ciutats veïnes– Rull és l'únic que en algunes ocasions s'ha despenjat d'aquest guió qüestionant la gestió del tripartit en projectes com el del parc audiovisual, la compra del teatre Principal, la manca de sòl industrial, els plans de barris, la duplicació d'obres o la capacitat d'anestesiar i controlar les entitats, entre altres.

I a la tercera, amb el lema d'El millor canvi per a Terrassa, CiU vol fer créixer els sis regidors actuals i treure un vot més que el PSC. Les enquestes, fetes fa molts mesos, els donen, en el cas més optimista, un empat de regidors amb els socialistes, que ara en tenen 13, però s'ha de veure quina incidència té en l'electorat l'efecte retallades del govern de la Generalitat. En els darrers comicis nacionals del novembre, CiU va guanyar a Terrassa, però tampoc era la primera vegada que ho feia, tot i que sí que ho era amb una diferència tan alta de vot (37,3% per als nacionalistes i 20,14% per als socialistes). El candidat del PSC, Pere Navarro, com molts d'altres, no nega que el context general pugui tenir alguna incidència extrapolable, però en minimitza l'efecte, ja que la història demostra que el ciutadà té clar que vota en clau municipal. En qualsevol cas el tarannà de Navarro sempre ha estat dialogant i buscant el consens, i té el coixí de tranquil·litat que li dóna pensar que la reedició del tripartit és molt factible. I més, si es té en compte que també es va estendre la mà tant a ecosocialistes com a republicans quan tampoc els era necessari.

Amb tot, un dels beneficiats per aquest context pot ser el PP –com també pel context estatal– que estrena candidat, Gabriel Turmo, i que ha rejovenit molt la llista. És conscient que poden ser més decisius que mai i vol el quart regidor. Però els populars només ho seran si l'escenari és el de davallada del PSC i pujada espectacular de CiU, una combinació no descartable, però sí poc probable.

ICV-EUiA també s'apunta al discurs de partit decisiu, en aquest cas per garantir un govern d'esquerres. El seu candidat, Manel Pérez, és un veterà al consistori i un dels actors i defensors principals de la feina feta en els tripartits. La coalició ecosocialista acostuma a tenir garantit el vot d'un electorat molt fidel i tot fa pensar que serà el que tindrà uns resultats més estables.

I més ambigu per a alguns i equidistant per a altres és el discurs d'ERC, l'altre soci de govern, que enguany anirà en coalició amb Reagrupament. El seu candidat, Isaac Albert, prefereix parlar de centralitat política, apel·lant a la condició de formació d'esquerres, però també a la d'independentista. De portes enfora no es casen amb ningú, demanant, d'una banda, a CiU que públicament digui que no pactarà amb el PP i, de l'altra, afirmant que no reeditaran el tripartit si no s'interioritza una altra manera de governar. De portes endins la màxim preocupació és mantenir els dos regidors i aturar l'onada de desgast que el partit pateix a nivell nacional.

A aquestes dificultats dels republicans s'haurà de sumar la presència de les CUP i de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), que els poden treure votants. Però no són els únics dels grans partits que estaran amb la mosca darrere l'orella. Fins a 17 candidatures es presenten a Terrassa, nou més que el 2007. Ciutadans (Cs) vol superar els 2.547 vots que va treure fa quatre anys i repeteix candidat, amb Javier González, i les propostes polítiques de Plataforma per Catalunya (PxC), Partit per Catalunya (PxCat) o Via Democràtica, totes amb discursos similars, poden treure vots a PP, PSC i CiU. Als populars els ha sortit una escissió a Terrassa, amb la formació Unió de Centre, i en el panorama municipal també s'ha incorporat a la lluita electoral el nou Partit Avança Terrassa (PAT), mentre que repeteixen el Partit Família i Vida (FiV) i tanquen les candidatures els Escons en Blanc, la Unificación Comunista de España i els ultradretans de la Falange Española de las JONS.

La capacitat de mobilitzar i engrescar l'electorat en una ciutat tradicionalment abstencionista, també tindrà molt a dir en la composició del pròxim ple. En els comicis del 2007 es va enfilar al 55,7%, deu punts més que el 2003, fet que va permetre al PSC mantenir els 13 regidors tot i haver perdut 5.612 vots i a CiU, guanyar-ne un. Aleshores l'única candidatura que va créixer va
ser la CUP.


R


Q

Passeu i jugueu
Fins a disset candidatures es presenten, dues amb segell exclusiu terrassenc: el Partit Avança Terrassa (PAT) i la Unió de Centre de Terrassa (UCT), format majoritàriament per escindits del PP. També hi serà Ciutadans, amb possibilitats de sortir i que repeteix candidat amb Javier González, i com a incògnites falta veure què aconsegueix Plataforma per Catalunya.
Joan Antoni Poca
Solidaritat Catalana per la Independència (SI)
Nascut el 1974. Arquitecte. Primera vegada que es presenta.
Pere Navarro
PSC
Nascut el 1959. Llicenciat en Biologia, Alcalde des del 2002.
Josep Rull
CiU
42 anys. Advocat. Diputat al Parlament, és el tercer cop que es presenta.
Gabriel Turmo
PP
43 anys. Advocat. Regidor des de 1995 i primer cop que és cap de llista.
Manel Pérez
ICV-EUiA
52 anys. Llicenciat en geografia i història. Tercer cop que és cap de llista.
Isaac Albert
ERC-Reagrupament
Nascut el 1969. Assessor financer. Es presenta per segona vegada.
Javier González
Cs
44 anys. Gestor en telecomunicacions. Repeteix com a candidat.
Jaume Soler
CUP
Nascut el 1975. Va fundar la CUP a Terrassa el 2002 i s'estrena de cap de llista.
Jesús Rodríguez
Unió de Centre per Terrassa (UCT)
42 anys. Va començar als 18 anys al Partit Comunista i va acabar al PP.
LESCLAUS
Els pactes.
És molt probable que el tripartit torni a sumar. I més si CiU experimenta una pujada. La federació prefereix no mullar-se parlant d'una aliança amb el PP i espera que si són els més votats els deixin governar.
21.676
aturats
hi havia el març a Terrassa, una xifra rècord a la ciutat. Es va fer un pla anticrisi consensuat i s'han destinats romanents del pressupost a mesures concretes, però la xifra va creixent. És el principal eix de tots els programes electorals.
Atomització i abstenció.
Disset candidatures poden dispersar el vot i afectar els grans partits, però falta veure quin grau d'abstenció hi haurà i a qui perjudicarà més.
Alicia Peralta
Partit Avança Terrassa (PAT)
48 anys. Doctora en Psicologia del Desenvolupament Humà.
Joaquim Rosique
Plataforma per Catalunya (PxC)
Rafael Villagrasa
Partit per Catalunya (PxCat)
Vicenç Vila
Partit Família i Vida (PFiV)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

política

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona
política

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ