Política

Quatre no són multitud

sant boi de llobregat · El PSC, després d'haver governat amb ICV, CiU i ERC tot i tenir majoria absoluta, sembla destinat a no ressentir-se gaire de la derrota a les eleccions al Parlament i aconseguir una nova victòria clara

Per segons què, quatre poden arribar a ser una multitud. Sembla que no és el cas de l'Ajuntament de Sant Boi, on la població ha rebut de manera satisfactòria la col·laboració entre quatre forces municipals, que ha permès desencallar alguns dels temes pendents de la ciutat. I això que el PSC, amb Jaume Bosch com a nou candidat, va aconseguir el 2007 una victòria incontestable que li va atorgar la majoria absoluta. Ara sotmetrà per primera vegada la seva obra de govern a la votació popular amb la sensació que l'acord amb ICV, CiU i ERC ha obert una nova era per al municipi. Un nou cicle que no ha acabat i que espera reprendre a partir del 22 de maig amb un nou triomf socialista i una nova mà estesa cap als seus socis de govern.

“M'agradaria reeditar el quadripartit”, admet Bosch, ja que creu que és “una fórmula que no està esgotada, hi ha feina a fer i l'equip funciona”. El partit socialista treu importància al darrer triomf de CiU en les eleccions al Parlament, on es van imposar per uns 300 vots, ja que la distància en les darreres municipals va ser molt important i Bosch gairebé va quadruplicar els vots dels convergents, la quarta força més votada després d'ICV i el PP. Bosch confia aprofitar el pròxim mandat per combatre la crisi i garantir la convivència activant les polítiques socials d'igualtat i inclusió i incidint especialment en l'educació.

Precisament, la formació acadèmica és la gran bandera del candidat d'Iniciativa, Luis Pérez, que va deixar la docència per esdevenir el regidor d'Educació. Amb tot, ICV també proposarà durant la campanya que el pagament dels serveis municipals es distribueixi de manera ponderada a les possibilitats de cadascú i no descuidarà un dels aspectes que afecten intensament Sant Boi i algunes localitats veïnes, els problemes de mobilitat en relació amb Barcelona.

Des de CiU, Jaume Pujadas també valora molt satisfactòriament el mandat i es mostra obert a repetir el pacte de govern “si es donen les circumstàncies”. El candidat té clar que serà difícil mantenir el percentatge de vots de les eleccions al Parlament, però sí que espera retenir un percentatge dels nous votants. Un dels reclams que oferirà és una llista “renovada i rejovenida”.

La quarta branca del govern, ERC, també confia que la feina feta l'ajudi a millorar els resultats. “Fa uns anys no teníem representació, després vam ser a l'oposició i ara, manant. Per tant, ens poden jutjar per l'acció de govern i això crec que ens ajudarà a ampliar el nostre electorat més enllà de l'ideologia”, argumenta el candidat Josep Maria Cervelló. El cap de llista ha estat regidor de Medi Ambient i precisament els darrers anys Sant Boi s'ha obert al seu entorn natural, començant pel riu però seguint per l'entorn més muntanyós, un fet que els ciutadans han sabut valorar. “Volem consolidar el grup municipal amb els dos regidors que tenim o aconseguir-ne un més”, afegeix.

Amb aquest panorama, la responsabilitat de liderar l'oposició ha quedat per al Partit Popular, que és l'únic partit dels que van participar el 2007 que ha canviat el cap de llista. Ara serà Marina Lozano la candidata popular, que espera fer créixer el seu grup municipal: “En les eleccions autonòmiques vam guanyar 1.000 vots i en les municipals, tradicionalment, sempre obtenim millors resultats. Així, compto amb el tercer regidor i n'espero un quart.” Per aconseguir-ho, la candidata popular proposarà mesures com ara la reducció de la despesa i l'endeutament municipal i la rebaixa d'impostos. També des de l'oposició es torna a presentar Isidor Serrano, que intentarà mantenir el seu càrrec de regidor defensant C's.

En les pròximes eleccions s'amplia el ventall electoral amb l'aparició de quatre formacions fins ara inèdites en el panorama santboienc. És el cas de la CUP, que amb Pau Romero al capdavant presenta un programa valent ideat de manera molt participativa, o de SI, que amplia l'oferta sobiranista amb Herminio Gàmez com a cap visible.

LES CLAUS
Quatre forces, un projecte.
El domini del PSC a Sant Boi és tradicional i no sembla que pugui canviar. Més encara quan, malgrat la majoria absoluta, ICV, CiU i ERC també s'han afegit al govern.
Càstig als socialistes.
L'electorat de Sant Boi va castigar severament el PSC en les eleccions al Parlament i CiU va guanyar per poc més de 300 vots. Caldrà veure quin percentatge d'aquests descontents ho estan també en clau local.
Cares noves.
En aquests comicis apareixen quatre partits que no havien presentat llista fins ara: la CUP, SI, UPyD i PxC.
23%
Reducció.
El pressupost municipal per al mandat 2007-2011 s'ha reduït en un 23%, segons les dades del consistori. Comptant la despesa municipal i la d'altres administracions, la inversió pública a la ciutat durant aquests quatre anys ha estat de 473 milions.
4.000
persones
treballen a Sant Boi de Llobregat en activitats vinculades a la sanitat, un dels sectors més potents de la ciutat.
Jaume Bosch
Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC)
Va assumir l'alcaldia el 2007.
David Parada
Plataforma per Catalunya (PxC)
Debutant.
Marina Lozano
Partit Popular (PP)
S'estrena com a líder de l'oposició.
Josep Maria Cervelló
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)
Regidor de Medi Ambient.
Herminio Gàmez
Solidaritat Catalana per la Independència (SI)
Debuta amb el nou partit sobiranista.
Manuel Rojas
Unión, Progreso y Democracia (UPyD)
Amplia el panorama electoral local.
Luis Pérez
Iniciativa per Catalunya Verds (ICV)
Actual regidor d'Educació.
Jaume Pujadas
Convergència i Unió (CiU)
Al quadripartit, com a regidor de Fires.
Isidor Serrano
Ciutadans (C's)
Vol mantenir la representació.
Pau Romero
Candidatura d'Unitat Popular (CUP)
Presenta un programa participatiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Arrenca la jornada electoral amb l’obertura de més de 2.500 col·legis per anar a votar

barcelona

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona

Quinze opcions i sense mascareta

Girona
POLÍTICA

El periple del vot exterior

Barcelona
POLÍTICA

El sufragi no és universal

BARCELONA
Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona