Política

El PSOE podria repuntar a Burjassot

La substitució de l'històric Chavarrías pot donar aire als socialistes, enfront d'un PP a la baixa i el Bloc i Esquerra Unida que es mantenen

Les eleccions a Burjassot, una de les poques localitats importants del País Valencià en mans de l'esquerra, giren més que mai entorn de la figura de José Luis Chavarrías, que fa 24 anys que hi fa d'alcalde, però que no s'hi presenta en aquesta ocasió. Aquests aires de renovació dins de les files socialistes podrien suposar un punt d'inflexió en la línia descendent que, durant les tres darreres conteses electorals, castigava la permanència al capdavant de l'alcaldia d'una figura que hi estava des de 1983.

Atesa la majoria minoritària del PSPV-PSOE, la governabilitat durant la present legislatura ha estat possible gràcies al pacte amb Esquerra Unida, després d'un acord inicial amb el Bloc, que es va trencar al cap de poc de començar.

I és que Chavarrías és un animal polític capaç de regenerar-se legislatura rere legislatura, amb una gran habilitat per a adaptar-se a totes les circumstàncies. Des de 1999, que va obtindre 12 dels 21 regidors del consistori, el seu clímax, Chavarrías va començar a desgastar-se. Determinades formes de governar i la tasca dels grups de l'oposició han obert una escletxa que ha anat eixamplant-se amb el decurs del temps.

De fet, en tan sols huit anys, el PP ha sumat quasi un miler de vots més que en 1999. Però el salt qualitatiu dels conservadors es va produir en 2007, en què aconseguiren 9 regidors: un empat tècnic amb els socialistes. Aquesta dada, al costat d'una abstenció del 37,42% , 7,2 punts per damunt de la mitjana autonòmica, van enviar un missatge clar a l'alcalde. Sols amb l'anunci d'un nou candidat del PSOE, Rafael García, els socialistes han recuperat l'optimisme.

De fet, García podria no sols mantindre els actuals 9 regidors socialistes, sinó fins i tot obtindre'n un altre més. L'aspirant, amb 40 anys d'edat, és funcionari de l'Ajuntament de Burjassot i coneixedor dels passadissos de la política municipal.

Així les coses, la nova corporació podria estar configurada, a l'entendre d'alguns analistes, per 10 regidors del PSPV-PSOE (ara en té 9), 8 del PP (9, actualment), 1 o 2 del Bloc (2) i 1 d'Esquerra Unida (1). Segons aquests pronòstics, Gent de Burjassot i Coalició Valenciana quedaran fora de l'Ajuntament, però en detriment del PP, amb Cristina Subiela de cap de cartell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona