Política

PLA DE LLEIDA

CiU guanya a totes les capitals del pla de Lleida

Triomf històric a Balaguer, majoria absoluta a Mollerussa i segura alcaldia a les Borges Blanques

Tàrrega i Cervera continuen obertes als pactes

CiU manarà tots els consells comarcals, menys el del Segrià

Convergència i Unió s'ha imposat a totes les capitals de comarca del pla de Lleida, recuperant ciutats com Mollerussa i fent un triomf històric a Balaguer. A les Borges Blanques i ambla FIC com a clau tindrà de segur també l'alcaldia. La federació nacionalista també surt amb molt bona posició per aconseguir l'alcaldia a Tàrrega i Cervera, on els pactes hauran de ser més treballats.

La situació dels consells comarcals evidencia també la victòria convergent, ja que recuperen amb majoria absoluta tots els ens comarcals, excepte el del Segrià on les forces d'esquerra sumen i és previsible que continuïn governant.

Després de 24 anys a l'alcaldia, l'històric socialista Miquel Aguilà ha perdut dos regidors davant de Josep Ma. Roigé (CiU). Aquest tomb històric, pel quals els convergents han sumat dos regidors, està encara subjecte a pactes fins assolir els 9 regidors que donen la majoria absoluta. ERC ha guanyat un regidor i, tot i que numèricament és possible un tripartit també amb IC-V que mantingui Aguilà a l'alcaldia, és improbable.

S'albira un canvi de cicle polític a Tàrrega, on la candidata de CiU Rosa Ma. Perelló ha repetit en nombre de regidors, però aquest cop ha superat a l'actual alcalde, Joan Amézaga (AIPN-PSC). La candidatura socialista sols ha perdut un regidor, però els socis de govern han punxat. La clau està en mans de Reagrupament-Solidaritat Catalana. La nova coalició, amb Jaume Ponsarnau al capdavant, ha infringit un dur càstig a ERC que formava part del govern des de fa dues legislatures i ara s'ha quedat amb un sol regidor. IC-V, també al govern, s'ha quedat sense representació. Plataforma per Catalunya té un nou regidor al consistori targarí.

L'accidentada legislatura a Mollerussa ha passat factura al PSC, que s'ha enfonsat perdent la meitat dels regidors i ha permès a CiU recuperar un feu històric. El càstig també s'ha ampliat als exsocis de govern. Tot i pacte de darrera hora amb CiU per fer un govern provisional després de la dimissió de Ginestà, ERC ha passat de 3 a 1 regidors. El PP entra al consistori, així com Plataforma per Catalunya.

CiU ha guanyat altre cop a Cervera, però sols amb un regidor més de marge que el 2007. L'actual alcalde, Joan Valldaura, ha doblat regidors i s'ha situat en segon lloc -arrabassant-li a Partit per Catalunya, que s'ha quedat amb un regidor. La suma d'Inse i ERC no ha convençut i, ara plegades, han perdut dos regidors. Tot i la victòria moral de Valldaura, després d'una legislatura molt complicada, SiF ha mantigut els dos regidors. És molt difícil que els exsocis de Valldaura hi facin un acord i un altre govern multipartit s'endevina a Cervera, però aquest cop és probable que amb alcalde de CiU, Ramon Royes.

A les Borges Blanques es tanca una etapa. El republicà Miquel A. Estradé ha perdut, de fet, l'alcaldia. Enric Mir ha desfet a favor de CiU l'empat de les darreres legislatures. Tot i no aconseguir majoria absoluta, la revalida de l'escó per part de l'independent Francesc Macià li assegura l'alcaldia a Mir. ERC ha perdut un regidor, que possiblement ha anat a parar a la CUP i tampoc suma davant la davallada del PSC.

.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona