Política

“Seran quatre anys perduts...”

Els veïns rebutgen la candidatura ‘fantasma' que s'ha presentat al municipi i, assumint que no tindran ajuntament propi, decideixen abstenir-se

Desaproven que el candidat sigui de fora de la població

Les raons per les quals ningú ha anat a votar a la Vilella Alta, on l'abstenció ha estat del 100%, cal trobar-les entre els veïns d'aquest petit municipi del Priorat, amb un cens de 146 habitants i on es percep el descontentament –generalitzat a tota la comarca– respecte a les anomenades llistes fantasma. De les dues úniques candidatures que hi havia en aquests comicis a la Vilella Alta, la del PP –liderada per José Luis Fernández– ha estat l'única que finalment s'hi ha presentat, ja que la de Progrés Municipal adscrita al PSC –encapçalada per Núria Bondesio– es va retirar pocs dies abans.

El rebuig és evident i s'ha reflectit a les urnes, que van quedar completament buides. El fet que l'únic candidat a l'alcaldia fos de fora vila –igual que la candidata del PSC– va provocar que els veïns renunciessin al seu dret a vot i optessin per l'abstenció. Per a ells ha estat més greu que s'hi presentessin llistes fantasma, amb gent que no està censada al municipi, que no pas que el municipi quedi sense ajuntament. “Seran quatre anys perduts”, diu resignat un veí que ahir al migdia comentava amb d'altres convilatans a la plaça del poble la situació insòlita de desgovern, i que hi afegia: “No és just que ens representi una persona que no està empadronada al municipi. Quina mena de confiança es pot tenir a una persona que no coneixem de res?”. Segons diuen, “ha estat per inèrcia” que tots han decidit fer el mateix, preferint quedar-se a casa abans d'anar a votar.

La incapacitat per formar una candidatura amb gent del poble els amoïna, tot i que, segons afirmen, “semblava que se n'estaven organitzant dues alhora”; finalment, però, no van prosperar.

L'alcalde en funcions, Josep Maria Rebull, que no ha volgut fer cap tipus de declaració sobre el tema, haurà d'assumir obligatòriament i de manera provisional l'alcaldia fins que es formalitzi legalment la situació, tot i haver anunciat fa uns mesos que no s'hi presentaria.

Precisament, la Vilella Alta va ser el municipi amb un índex de participació més alt a la comarca, un 68,2%, en la consulta popular organitzada per La Vilella Alta Decideix, l'abril de l'any passat. La mitjana més alta de participació al Camp es va registrar al Priorat, amb uns valors que van superar el 50% de participació. En d'altres municipis, la participació en les consultes sobiranistes va arribar a un 51%, com és el cas de Capçanes, i als Guiamets i a Cornudella va ser d'un 47,21% i un 37,93%, respectivament; també es van mostrar clarament a favor de la independència els veïns de la Vilella Baixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA