Política

penedès

El PSC anuncia una reflexió de fons al Penedès i el Garraf

Diuen que es posen a treballar en el procés obert de renovació política del projecte socialista dins el marc del proper congrés del partit, que es farà a la tardor

Eviten pronunciar-se sobre el col·lectiu Penedès Catalunya

La direcció del PSC a l'Alt Penedès i el Garraf va anunciar ahir una reflexió de fons per començar a treballar en la recuperació de la confiança dels ciutadans que, en les últimes eleccions municipals, no els han votat.

Al Garraf, el PSC s'ha mantingut com el partit majoritari però malgrat tot ha acusat una important pèrdua de confiança en tots els municipis. El lloc on s'ha accentuat més aquest procés negatiu ha estat a Canyelles, on el socialista Xavier Robert tenia l'alcaldia des de fa dotze anys. A Sant Pere de Ribes i Sitges el Partit dels Socialistes ha estat la força més votada, però aquests dies les direccions locals treballen per intentar aconseguir pactes que els permetin continuar governant. Tanmateix, el procés també es viu a Vilanova i la Geltrú, on el PSC s'ha convertit en segona força, per només 80 vots de diferència –fet que legitima la recerca de suports per intentar garantir l'estabilitat els pròxims quatre anys.

A l'Alt Penedès, el PSC s'ha convertit en segona força de la comarca. Ha perdut la representació a Font-rubí i Puigdàlber, però ha recuperat el regidor de Pontons i ha incrementat la representació a Olesa de Bonesvalls i Torrelavit. Els socialistes han revalidat majories a Santa Margarida i els Monjos, Avinyonet del Penedès, Castellet i la Gornal, Mediona, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Llorenç d'Hortons, Vilobí del Penedès i Olèrdola. S'ha mantingut com a primera força a Gelida i passa a ser primera força a Sant Quintí de Mediona. Precisament, l'alcalde de Sant Quintí de Mediona, Ramon Creixell, és un dels impulsors del manifest del Col·lectiu Socialista Penedès-Catalunya, que demana la reflexió i la recuperació de l'esperit fundador del Partit Socialista de Catalunya. El manifest convida els socialistes catalans a definir-se com un partit propi de Catalunya retornant als principis que van portar a la creació del partit. I es pronuncia a favor del Penedès entès com una totalitat, tal com els socialistes van reclamar durant els anys vuitanta malgrat la resistència de CiU en aquell moment. Aquesta política “penedesista” que els associa a la defensa de la vegueria és un dels temes amb els quals el Col·lectiu Penedès-Catalunya topa amb la direcció del partit. Els crítics demanen una reflexió i una aproximació del partit a les demandes de la ciutadania. Els defensors d'aquest corrent surten ara avalats pels resultats obtinguts en les eleccions municipals.

LA XIFRA

14.000
ciutadans del Penedès
han donat suport a les candidatures del PSC a l'Alt Penedès, on és la segona força comarcal.

LA XIFRA

13.558
són els vots
que el PSC va obtenir al Garraf, on és la primera força amb onze consellers, respecte als deu de CiU.

El declivi socialista a les capitals

La capital de l'Alt Penedès, Vilafranca del Penedès, ha tingut 30 anys de governs socialistes. El declivi del PSC va començar de forma marcada en les eleccions del 2003, les últimes que va encapçalar Joan Aguado, en què el PSC va perdre la majoria estable que havia tingut durant anys. Després que Aguado deixés l'alcaldia per incorporar-se a la direcció de l'Incavi, el PSC va tancar un pacte de govern amb ERC que li va garantir la continuïtat fins al 2007. En aquestes eleccions Marcel Esteve va perdre dos regidors més i, empatat a vuit regidors amb CiU, va ser nomenat alcalde perquè havia guanyat les eleccions per una diferència de 200 vots. Dos anys després va plegar intentant frenar una moció de censura que es va fer efectiva l'abril del 2009. Ara Francisco Romero ha perdut dos regidors més. I fonts del PSC asseguren que el cap de llista té un futur incert com a portaveu del grup. A Vilanova el declivi no ha estat tan accentuat, però fa quatre anys el PSC es va comprometre a iniciar una reflexió després d'haver perdut 2.000 vots. Ara n'ha perdut un miler.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona