Política

L'abstenció en pobles de menys de 2.000 habitants ha estat inferior al 20%

La participació en la majoria d'aquests pobles s'ha situat entre el 80% i el 90%, molt per sobre de la mitjana de la demarcació, que va ser del 58%

La participació dels ciutadans censats en els municipis de fins a 2.000 habitants (més d'un centenar dels 221 que hi ha) de les comarques gironines va ser, el 22 de maig, realment alta. La majoria d'indicadors en aquestes poblacions es van situar entre el 65% i el 90%, mentre que la mitjana a tota la demarcació va ser del 58,14%, 2 punts per sota del 2007. En la majoria d'aquestes poblacions s'hi han presentat dues o més candidatures, i només en divuit municipis hi ha hagut tan sols una opció per votar.

L'alta participació coincideix amb casos en què s'ha presentat més d'una llista encaminada a fer fora el govern vigent, a causa del descontentament de part de la població per les polítiques dutes a terme pels ajuntaments.

La mitjana d'abstenció a les comarques gironines ha pujat per la poca o justa participació en un nombre clau de municipis de gran dimensió, com poden ser Lloret de Mar, on el 49% de la població no va anar a votar; Blanes, on l'abstenció també va ser del 49%, o Figueres, on no va exercir el dret a vot el 50% de l'electorat. Sant Ferriol, un municipi amb llistes obertes, és una de les poques excepcions del conjunt de pobles petits i ha estat el que ha registrat l'abstenció més alta, del 56,16%.

En conjunt, el percentatge de participació en els municipis de menys de 2.000 habitants ha estat més alt que en les eleccions de l'any 2007, mentre que en les poblacions de més de 20.000 habitants l'abstenció ha crescut de manera significativa respecte de fa quatre anys.

El registre d'abstenció és realment preocupant en alguns municipis, com ara Lloret de Mar, on el 2007 ja es va comptabilitzar un 10% menys de vots que el 2003. El contrast es troba en municipis com ara Riumors, on ha votat el 100% de la població, que ha escollit entre llistes obertes, o la Selva de Mar, on tan sols el 2,29% de l'electorat va faltar a les urnes. Els segueixen Ullastret, Campelles i Espolla, amb poc més del 7% d'abstenció.

Les llistes úniques solen atreure menys participació

L'abstenció repunta en alguns municipis de menys de 2.000 habitants on tan sols es presentava una llista, de manera que no hi havia competició ni cap dubte sobre qui ha de governar durant els pròxims quatre anys. Alguns dels casos amb llista única on la participació no ha arribat al 50% o ha estat tan sols lleugerament per sobre d'aquest percentatge són els del Far d'Empordà (56%), Garrigàs (58%), Llers (45%), Maçanet de Cabrenys (52%), Palau-saverdera (50%), Vilamacolum (50%), Albons (57%), Bellcaire (56%), Montagut i Oix (46%) o Sant Feliu de Buixalleu (56%). La presentació d'una llista única no ha fet desdir, però, els votants en petits pobles com ara Palau-sator (70%), Palol de Revardit (75%) o Campllong (67%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona