Política

Catalunya nomena alcaldes a 945 municipis

Barcelona i Girona hauran d'esperar a l'1 de juliol per tenir nou equip municipal

L'alcaldia de Badalona serà finalment per al PP

945 dels 947 ajuntaments catalans nomenaran aquest dissabte els seus alcaldes per als quatre anys vinents després de tres setmanes de negociacions intenses per formar-hi govern i en espera que es constitueixin els de Barcelona i Girona.

Els ajuntaments de Barcelona i Girona hauran d'esperar a constituir-se a l'1 de juliol, després que el PP a la capital catalana i ERC a Girona presentessin recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per impugnar el recompte de vots del 22 de maig.

Els populars aspiren a validar més de 60 vots considerats nuls durant el recompte perquè tenien marques de bolígraf, els quals els atorgarien un novè regidor en perjudici de CiU. Mentre que ERC reclama la validesa d'un vot anul·lat a Girona per anar al costat d'una estampa de San José María Escrivà de Balaguer i que ara els separa d'entrar al consistori gironí.

Excepte en municipis com Lleida on el 22 de maig van haver-hi majories absolutes, la resta han estat tres setmanes de negociacions entre partits per formar govern municipal, algunes d'elles especialment intenses.

Han destacat les converses a Tarragona, on fins a l'últim moment CiU i PP han sospesat la possibilitat d'aliar-se per desbancar de l'Ajuntament el PSC, tot i que finalment s'ha imposat la tesi de la direcció de CiU de respectar la llista més votada.

El mateix argument ha servit la federació per brindar l'Ajuntament de Badalona al candidat del PP, Xavier García Albiol, després de diverses setmanes negociant amb PSC i ICV-EUiA per impedir l'accés al govern municipal del dur discurs contra la immigració dels populars d'aquesta ciutat.

Un altre dels municipis que ha atret el focus durant aquestes setmanes ha estat el Vendrell (Tarragona), on finalment PSC i CiU formaran govern després que la federació pensés en acceptar el suport de PxC per dirigir el municipi tot i que el PSC havia estat la llista més votada.

A falta de tancar els últims pactes municipals, el mapa definitiu dels ajuntaments catalans reflectirà el creixement experimentat a les eleccions per PP i CiU, que tindran un major pes en el territori, mentre que PSC i ERC certificaran els efectes de les seves derrotes electorals.

El següent mandat examinarà també el paper que jugarà PxC en els ajuntaments catalans després d'escalar fins a 67 regidors a tot Catalunya i irrompre en ciutats com l'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Boi de Llobregat o Mataró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona