Política

El PP recupera Palma amb un militant de base

Mateo Isern, novell, és elegit alcalde gràcies a una ampla majoria absoluta

L'Ajuntament de Palma va tancar ahir un parèntesi de quatre anys amb govern d'esquerres, amb l'elecció de Mateo Isern, candidat del Partit Popular (PP), com a nou alcalde. Isern, de 52 anys, arriba al càrrec des de la militància de base. Advocat de professió, mai fins ara no havia ocupat cap càrrec a l'administració ni al partit. Ara governarà la capital de les Illes gràcies al suport de 17 dels 29 regidors del consistori.

Com ja havia fet durant la campanya electoral i una vegada investit com a nou alcalde, Isern no va avançar gaires detalls d'allò que definirà la seva gestió futura. Just es va comprometre a “posar ordre a les coses”, fent-ho amb “austeritat” i “pragmatisme”, i sense apujar els impostos ni retallar les polítiques socials. També va manifestar un compromís personal en la “vigilància” per impedir els casos de corrupció, escandalosos en l'anterior etapa de govern del PP a Palma.

Dos grups a l'oposició

A l'oposició, només han quedat dos grups per la desaparició d'Unió Mallorquina (UM). L'exalcaldessa socialista, Aina Calvo, de moment continuarà al consistori. Després de patir una contundent derrota a les urnes, que l'ha apartat de l'alcaldia, els propers mesos decidirà si es retira de la vida política, si aspira a rellevar Francesc Antich en la secretaria general del PSIB-PSOE, o si torna a Madrid, aquesta vegada com a candidata al Congrés dels Diputats. Pel que fa a la coalició PSM-Iniciativa-Verds ha guanyat un regidor, però els seus tres representants surten del govern balear.

El PSIB, pràcticament esborrat

La constitució dels nous ajuntaments a Balears és la primera manifestació de la victòria sense precedents del PP, però també de l'aclaparadora derrota del PSIB-PSOE, pràcticament esborrat del mapa municipal. Després d'haver presidit les principals institucions de les Illes, els socialistes han perdut Palma, Eivissa i Maó, aquesta darrera ciutat per primera vegada. Només a la petita circumscripció de Formentera, que es regeix com a un Consell Insular, el PSIB governarà amb una coalició progressista. En nombre d'alcaldies i regidors, queden en competència amb el PSM i Convergència per les Illes, partit hereu d'UM que ha quedat sense representació al Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona