Política

política

CiU i el PP pacten governar el Consell Comarcal del Gironès

L'acord podria buscar la generositat dels populars a l'Ajuntament de Girona, on els nacionalistes governaran en minoria

La negociació l'han duta a terme les cúpules dels partits a Barcelona

CiU i el PP han pactat per poder governar junts al Consell Comarcal del Gironès els pròxims quatre anys. L'acord s'hauria tancat fa una setmana i l'haurien negociat directament les cúpules dels dos partits a Barcelona en les mateixes negociacions per a acords en alguns municipis o diputacions. CiU es garantiria així la majoria absoluta al Consell Comarcal del Gironès, on amb 16 representants només li falta un vot per assolir la majoria absoluta. Els dos consellers comarcals del PP integrats en el nou equip de govern garantiran a la federació nacionalista la tranquil·litat al Consell i podria suposar també rebre la generositat dels populars a la ciutat de Girona, on Puigdemont governarà en minoria.

Precisament ahir, el futur alcalde de Girona va dir a Catalunya Ràdio que se sent “còmode” amb el suport del PP al pressupost de la Generalitat per un acte que veu “de responsabilitat” dels populars.

El recurs d'ERC al TSJC pels resultats a Girona farà endarrerir la constitució del Consell del Gironès, que no arribarà fins a l'última setmana de juliol. L'embolic pels vots també manté CiU a l'expectativa per veure si finalment la republicana Blanca Palmada entra a l'Ajuntament en detriment del tercer regidor de la CUP, el representant de Reagrupament.

Malestar pel cartipàs

Els quatre grups municipals que seran a l'oposició han rebut amb malestar el cartipàs municipal que proposa CiU per a la ciutat de Girona. El PSC, el PP, la CUP i ICV lamenten que el futur alcalde, Carles Puigdemont, no hagi consensuat amb la resta de forces la distribució municipal, sobretot perquè li recorden que el cartipàs necessitarà el vistiplau i el suport d'algun dels grups perquè pugui tirar endavant.

La portaveu del principal grup a l'oposició, la socialista Pia Bosch, recorda a Puigdemont que “ha parlat fins ara de pacte permanent, però el primer pas seriós no l'ha explicat a ningú”. No entra a valorar a fons el cartipàs fins a conèixer tota la distribució d'àrees, però hi veu “un equilibri entre els partits de la federació”. La portaveu del PP, Concepció Veray, també es mostra bel·ligerant i demana a Puigdemont on és la “transparència i el diàleg que li hem sentit dir en campanya”, a més de recordar-li que té un govern “feble, dèbil i inestable” que l'obliga a buscar acords. Des de la CUP, Jordi Navarro també retreu al futur alcalde que, “després de prometre noves formes i un govern de diàleg, aquesta no és una bona manera de començar”. Per últim, Joan Olòriz, d'ICV, també li vol fer veure que “és tan important el fons com les formes, en especial, quan no tens majoria”. Els quatre grups coincideixen a qualificar aquest fet “d'un començament amb mal peu”, per part de Puigdemont, pel que fa a la relació amb les altres forces municipals.

Quatre gerències

L'organigrama que està acabant de preparar Puigdemont estaria pensat per tenir a l'interior del govern quatre gerents que gestionessin àrees clau del consistori. L'encara regidor Joaquim Oliva seria el gerent de l'àrea d'Urbanisme i el número dos de Puigdemont al grup municipal, Albert Riera, podria situar-se com a gerent adjunt a l'alcaldia aprofitant la sintonia que hi ha hagut els últims quatre anys entre tots dos. El tercer gerent seria Francesc López, que assumiria el gabinet de Presidència, mentre que el quart podria situar-se en l'àrea de Cultura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona