Política

mataró

CiU i el PP apropen posicions per formalitzar un pacte a dos al Consell Comarcal

Les dues formacions ja s'han reunit mentre que la federació nacionalista deixa les trobades amb la resta de forces per la propera setmana

CiU i el PP ja s'han reunit formalment per debatre un possible pacte entre les dues formacions per formar govern en el Consell Comarcal del Maresme (CCM). Les simpaties de la federació nacionalista cap als populars s'han d'entendre en una doble clau: la primera, perquè les aliances han funcionat i funcionaran encara en alguns ajuntaments, i la segona, perquè l'experiència de govern dins l'administració comarcal amb el PSC i ERC no li ha deixat bon gust de boca. Ara, com a guanyadora indiscutible de les eleccions del 22 de maig al Maresme –amb 20 alcaldies i com a primera força en nombre de vots–, busca un soci estable i lleial que li aplani el camí d'un mandat marcat per la crisi i les retallades econòmiques.

Majoria simple

De fet, si s'acaba materialitzant l'acord, CiU amb 12 consellers comarcals i el PP amb 4 no farien majoria absoluta, però juguen amb la poc probable possibilitat que la resta de forces que queden –el PSC, ERC, ICV-EUiA, la CUP i PxC– s'ajuntin per desbancar-los. En aquest sentit, el president de CDC del Maresme, Xavier Badia, assegura que “no hi ha res tancat i encara tenim converses pendents amb la resta de forces”. Tot i això, manté que “el paper de comparsa” que considera que a CiU li ha tocat fer en aquest mandat que ara acaba no ajuda a buscar els mateixos aliats pel futur. Badia, a més, assegura que la setmana vinent serà “transcendent” per prendre una decisió. “Sigui quina sigui la composició final del nou govern comarcal, CiU tindrà la presidència i un pes indiscutible en l'administració”, assenyala el cap dels convergents que afegeix que “a dia d'avui encara no està decidit el nom del president”. Sigui com sigui, aquest càrrec té un ferm candidat que és l'alcalde de Premià de Dalt, Joan Baliarda.

Per la seva banda, el president comarcal del PP, Diego Sánchez, també manté l'hermetisme sobre el resultat de la reunió, tot i que no amaga que la seva formació estaria disposada a entrar en el govern maresmenc. “Farem valer la nostra condició de tercera força i, si es dóna el cas, reclamarem la quota de poder que ens correspon”, va matisar Sánchez que va comentar que el PP “també està parlant amb tothom”.

Reeditar el tripartit

El primer secretari del PSC, Santiago Fontbona, lamentava ahir que CiU encara no hagi concretat una reunió amb la seva formació, “sis dies després de la formació dels nous ajuntaments”. “No ens faria res tornar a repetir el tripartit que ha governat el Consell Comarcal en aquests quatre anys i que s'ha caracteritzat per la bona gestió”, va avançar. Per Fontbona, i davant dels resultats obtinguts per la federació nacionalista, “no ens suposaria cap problema que la presidència recaigués en un alcalde convergent” i, a més, “si se'ns proposa una aliança amb el PP també l'estudiarem”.

“En un hipotètic pacte amb altres forces polítiques, des del PSC tenim clar que reclamarem el protagonisme i el lloc que ens correspon com a segona força del Maresme”, va puntualitzar el líder socialista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona