Política

Esquerra Illes compara Bauzá amb Franco perquè vol fer un “genocidi cultural”

Joan Lladó afirma que l'executiu balear pretén afavorir “la supremacia del castellà” a l'administració pública

L'OCB anuncia que els propers dies presentarà al·legacions a la modificació de la llei de funció pública

Esquerra Republicana de les Illes ha assenyalat aquest dimecres en un comunicat que el nou executiu balear persegueix “el genocidi cultural” i afavorix “la supremacia del castellà” a l'administració pública eliminant el requisit de conèixer el català per part dels funcionaris. Segons el partit, el president del govern balear, José Ramon Bauzá, “no vol fer res diferent” del que ja va impulsar “Francisco Franco o Felip V”.

Continua l'allau de crítiques a la modificació de la Llei de Funció Pública per tal que el català sigui un mèrit a l'hora d'accedir a un lloc de feina a l'administració pública, i per tant, deixi de ser un requisit com fins ara.

El president de l'Esquerra balear, Joan Lladó, considera que aquesta mesura obrirà “la porta de l'administració a un allau de gent desarrelada” de les Illes, i tindrà com a resultat “la conculcació sistemàtica dels drets lingüístics” dels administrats.

Lladó ha afirmat que el cap de l'executiu illenc vol “desfer les passes fetes” pels expresident balears, Gabriel Cañellas, Jaume Matas i Francesc Antich, i retornar a “polítiques predemocràtiques”.

L'OCB rebutja també l'avantprojecte de llei que “elimina” el català de la funció pública

L'entitat Obra Cultural Balear (OCB) també s'ha manifestat sobre la modificació que ha engegat el govern balear sobre la llei de funció pública. Considera que l'avantprojecte és “nociu, discriminatori, regressiu, i contrari a la Constitució, l'Estatut, la Llei de Normalització, la convivència i l'austeritat econòmica”.

L'OCB ha alertat que si l'avantprojecte es converteix en llei, esdevindrà “l'atac més greu” contra la llengua catalana i les persones que la parlen des de la democràcia i l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia. L'entitat també diu que els “únics problemes” que s'han produït aquests anys és que els ciutadans han estat “discriminats” per usar el català, i aprofita per recordar que el requisit de saber català per part dels funcionaris fou introduït pel PP.

L'OCB considera que la proposta de modificació significa “una regressió sense precedents en democràcia”, i es “contrària” a l'esperit i la lletra de la Llei de Normalització Lingüística, així com també, al parer de l'entitat, trenca el consens en matèria política i lingüística a les Illes. L'OCB també critica que es presenti aquesta proposta en ple estiu, el que vol dir, al seu entendre, que es fa amb “nocturnitat i traïdoria”. Entenen també que si s'aprova “la subordinació del català” al a funció pública, existiran ciutadans “de primera i de segona.

Consideren també que si la proposta es converteix en llei, les Balears seran l'únic lloc del món que no exigeix als funcionaris el coneixement de la llengua oficial i pròpia d'aquell lloc. L'OCB també diu que el model que pretén imposar l'avantprojecte, amb cursos per aprendre català als funcionaris que no saben la llengua, resultarà “més car” que contractar funcionaris “més ben preparats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri