Política

Rebel·lió contra l'Estat

L'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts s'oposa a pagar els 473.510 euros que el govern espanyol li va avançar el 2009

Presenta un requeriment al Ministeri d'Economia i, si falla, no descarta recórrer a la via judicial

L'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, encapçalat pel republicà Oriol Junqueras, està en peu de guerra pels 473.510 euros que l'Estat li reclama amb relació als ingressos que va rebre de més de la participació en els impostos del 2009. L'alcalde, en representació del tripartit que governa la ciutat (Junts x Sant Vicenç –integrat per ERC i Vicentins pel Canvi–, ICV-EUiA i CiU), va fer arribar ahir al Ministeri d'Economia un requeriment per sol·licitar que se'ls eximeixi de retornar aquesta quantitat, amb l'argument que el deute respon a un càlcul erroni de l'Estat. El govern espanyol reclama als consistoris catalans 576 milions en total, uns diners que els va avançar i que corresponien als impostos i les taxes que se suposava que havien de recaptar durant el 2009. Els municipis van gastar-los en serveis i despesa corrent i, amb l'ensorrament econòmic, han recaptat menys del que preveia el ministeri. Junqueras va advertir ahir que, si cal, recorreran a la via judicial per defensar els seus interessos i va fer una crida als ajuntaments que es trobin en la mateixa situació perquè se sumin a la seva particular rebel·lió contra l'Estat.

Tot i la ferma voluntat del consistori de no assumir aquest pagament, l'alcalde i futur president d'ERC va admetre ahir que la seva capacitat de maniobra “és molt limitada”, ja que “l'Estat té la clau de la caixa i, en el cas de Catalunya, és qui cobra, gestiona i liquida els impostos”. De fet, la devolució dels diners que reclama el govern espanyol sortirà de les transferències que ha de fer als ens locals, la qual cosa significa que rebran menys diners dels que els pertocarien durant els pròxims anys. Junqueras, però, va assegurar que el consistori “maniobrarà políticament, socialment i administrativament, i farà tot el que estigui al seu abast per defensar els drets, els interessos i les necessitats dels ciutadans”. L'alcalde creu que la reclamació del Ministeri d'Economia és “injusta”: “No ens hauria de demanar aquests diners, atès que és l'Estat qui es va equivocar i que som nosaltres [els ajuntaments] els que hem d'assumir les necessitats socials i econòmiques dels nostres conciutadans, tan urgents en aquests moments de crisi.” Segons el govern local, la situació “és terrible” per al municipi, ja que els 473.510 euros que li reclama el govern espanyol suposen un 2% del seu pressupost global i representen més del doble de la seva despesa directa en ajuts socials. A més, cal tenir en compte que enguany els ajuntaments afectats han començat a retornar al ministeri el deute corresponent a la liquidació d'impostos del 2008, que hauran de fer efectiu en cinc anys i que, en el cas de Sant Vicenç, s'eleva fins als 499.947 euros.

Càlcul “premeditat”

Junqueras va carregar contra l'Estat perquè considera “evident” que va calcular la previsió d'ingressos de manera errònia amb “premeditació” i mogut per una “voluntat política”. “El 2009 era conegut per tothom que hi havia crisi i la previsió es va fer segons els ingressos del 2006, abans de la crisi”, va indicar. I, per què aquesta intencionalitat? Segons l'alcalde, si el govern espanyol hagués reconegut que els ingressos serien més baixos arran de la crisi, el dèficit previst pel 2009 hauria estat molt més alt. “La previsió no es va complir i el que ha fet l'Estat és traspassar aquest deute a les comunitats autònomes i als ajuntaments”, va concloure.

Junqueras –que s'ha rebaixat el sou un 38% i que hi ha renunciat mentre sigui eurodiputat– va subratllar que l'administració estatal és la que té més marge per reduir el dèficit, i va plantejar la disminució del pressupost del Ministeri de Defensa i la supressió dels de Cultura, Educació i Sanitat, que tenen les competències traspassades a les comunitats autònomes. L'equip de govern de Sant Vicenç, d'altra banda, va considerar que l'Estat hauria de rescabalar l'administració catalana per “l'espoli fiscal” a què està sotmesa.

LA FRASE

Demanem que l'Estat no ens deixi incapacitats per resoldre les necessitats dels ciutadans
Oriol Junqueras
Alcalde de Sant Vicenç

LA XIFRA

473.510
euros
reclama el govern espanyol a Sant Vicenç dels Horts en concepte de la liquidació d'impostos del 2009.

Els consistoris s'inclinen per una moratòria

Els ajuntaments de Viladecans, Sant Boi i Terrassa van apostar ahir per seguir la línia de les associacions municipalistes (la Federació de Municipis ha demanat una moratòria del pagament, que l'Estat ara per ara rebutja), mentre que Rubí va descartar recórrer a la via judicial. Argentona vol que s'ajorni el pagament del deute i que es faci efectiu en un termini més llarg, qüestions que tractarà en el pròxim ple. L'Ajuntament de Teià no descarta negar-se a retornar els diners. “L'Estat ens va legitimar per utilitzar-los i ara no és just que ens obliguin a retornar-los”, va sentenciar l'alcalde, Joan Castan.

G.A. / LL.A. / M.C. / S.P.

València anima a la insubmissió contra Salgado

L'alcaldessa de València, Rita Barberá, va fer una crida als ajuntaments perquè reclamen a l'Estat la suspensió de la devolució dels diners que ara els hi exigeix. “Han unflat els ingressos per a disfressar la crisi. Van anticipar uns ingressos que no corresponien i ens demanen ara que els retornem”, va criticar Barberà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
iemen

Els houthis llancen un “nou míssil balístic” contra un portacontenidors en la mar Aràbiga

barcelona
rússia

El TEDH condemna a Rússia per una violació massiva de drets a Ucraïna

barcelona
kenya

Al menys 17 morts en l’assalt i incendi del Parlament per la pujada d’impostos

barcelona
Política

Aliança Catalana fulmina el regidor de Ribera d’Ondara per comentaris homòfobs

Barcelona
estat espanyol

PSOE i PP acorden a Brussel·les la renovació immediata del CGPJ

barcelona
rússia

Rússia bloquejarà l’accés per internet a una vuitantena de mitjans europeus

barcelona
guerra a europa

Zelenski destitueix un general d’alt rang acusat d’incompetència

barcelona
judicial

La fiscalia del Tribunal de Comptes s’oposa a portar l’amnistia al TJUE

barcelona
unió europea

Acord per mantenir Von der Leyen a la CE i posar Costa al Consell Europeu

barcelona