Política

opinió

El llarg comiat de Zapatero

Ha començat el judici d'allò que José Luis Rodríguez Zapatero ha fet bé, malament i tot allò que no ha fet.

La història serà més justa amb la seva figura que no pas les cròniques presents. El seu final de legislatura acaba malament i amb un missatge esgotat. El seu exemple hauria de servir a altres mandataris per entendre que, per a la salut democràtica, és necessària una limitació de mandats. Si l'encara president espanyol hagués anunciat prèviament que només faria dues legislatures, s'hauria estalviat llançar la tovallola i haver de suportar com el seu propi partit reclama urgentment un nou candidat per no perdre bous i esquelles.

Una cosa semblant va passar l'any 1981 a Adolfo Suárez, que tenia els seus principals enemics dins el propi partit mentre ell intentava fer una reforma que aleshores era utòpica.

Rodríguez Zapatero està fent un comiat massa llarg. Queden dos mesos per a les eleccions avançades i, a hores d'ara, ningú sap res del seu futur, tot i que es vol apartar del tot de la política. L'allargament de l'adéu crea confusió en els seus i, en canvi, no inquieta els adversaris, que veuen com s'acosta el 20 de novembre i encara tenen temps per mantenir intactes els seus aires de guanyadors.

No hi ha dubte que la història dirà que la crisi mundial ha fet fora Rodríguez Zapatero. Però la veritat és que també ha gastat més diners dels que tenia. Qui no recorda, per exemple, aquells 400 euros a cada ciutadà? També hi haurà temps per aprofundir en l'anàlisi de com s'ha portat el president espanyol amb Catalunya. El principal retret que se li fa és no haver complert els compromisos estatutaris. No ha tingut en compte els vint-i-cinc diputats del PSC. Temps enrere, Felipe González, i per conveniències puntuals, els havia tingut més presents. Queda alguna cosa positiva. Tot i que caldrà esperar veure el final d'ETA...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona