Política

Campanya per penjar l'estelada als ajuntaments

Sant Pere de Torelló pretén que la iniciativa s'estengui

Es vol reclamar el dret a l'autodeterminació

Estelades a tots els ajuntaments. Aquest podria ser l'eslògan de la campanya que ha iniciat el consistori de Sant Pere de Torelló perquè el món local s'impliqui en la defensa del dret a l'autodeterminació. Al municipi osonenc la bandera no es retirarà fins que se celebri un referèndum sobiranista sobre el futur del país.

El gest de Sant Pere de Torelló i del seu alcalde, el republicà Jordi Fàbrega, està referendat pel ple, que abans-d'ahir a la nit va aprovar una moció al respecte. El text va tirar endavant amb el suport dels deu regidors de l'Entesa-Acord Municipal, el grup municipal vinculat a ERC. L'únic regidor de CiU no va poder assistir-hi. El document especifica que l'estelada es col·locarà al balcó de l'ajuntament fins que “el poble de Catalunya pugui exercir efectivament el seu dret a la lliure determinació”. L'acció pretén “crear consciència col·lectiva de la falta de llibertat” que té el país. La moció acaba amb una crida perquè la resta de consistoris s'adhereixin a la proposta. Està previst que la plataforma de càrrecs electes Decidim.cat també hi doni suport.

De fet, Sant Pere de Torelló llueix l'estelada des de l'Onze de Setembre i ja no l'han treta més. “I no ens ha passat res”, recorda l'alcalde, en referència a la petició que va fer Ciutadans perquè durant la Diada es pengés la bandera espanyola i desapareguessin les estelades. La formació d'Albert Rivera va presentar una instància a la Delegació del Govern de l'Estat a Catalunya, però la denúncia va quedar en paper mullat.

Independentistes

La proposta aprovada també especifica que Sant Pere s'incorpora a l'Associació de Municipis per la Independència. Altres ajuntaments que també integren l'entitat són els de Ripoll, Olot, les Borges Blanques, Balaguer. Vic o Arenys de Munt.

El món local remou la consciència nacional

El municipalisme s'ha caracteritzat els últims mesos per remoure la consciència nacional, sobretot després de la sentència contra l'Estatut que va dictar el Tribunal Constitucional. Un dels primers ens locals a aixecar la veu va ser l'Ajuntament del Port de la Selva, que va redactar i aprovar una moció en què es declarava “moralment exclòs” de la Constitució. El text va córrer com la pólvora cap a altres poblacions i, finalment, es va arribar a articular una declaració de 40 alcaldes en què s'exigia l'autodeterminació. Enmig d'aquesta pluja de crítiques cap a l'Estat, l'alcalde de Calders (Bages) es va declarar, a títol personal, “alliberat del rei” i de la carta magna.

Altres iniciatives locals han estat l'Associació de Municipis per la Independència, impulsada pel batlle de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, o la campanya que es vol iniciar també des de Sant Pere de Torelló a favor de la insubmissió fiscal en cas que fracassi el concert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA