Política

PERE MORADELL

ALCALDE DE TORROELLA DE FLUVIÀ

“Ara el poble és més segur i tranquil”

“La pota més coixa és la del finançament dels ajuntaments”

“Ara defensaria que la C-31 passés per l'est del poble”

Veterà.
Amb 32 anys al càrrec no se'l pot pas acusar de falta de perspectiva a l'hora de prendre decisions. Considera que tot és molt diferent que quan va accedir per primer cop a l'alcaldia, pensa que es van equivocar defensant l'opció oest de la C-31 i creu que, amb el trànsit fora del poble, Torroella de Fluvià és ara un poble més segur i tranquil.

Amb el finançament local per resoldre,
què seran capaços de fer a Torroella de Fluvià en aquest mandat?

Parlem molt de finançament autonòmic però crec que la pota més coixa és la del finançament dels ajuntaments. Tothom es queixa de les seves coses. Els municipis estan mal finançats, però això no és cap excusa. Si estàs mal finançat has de gastar menys i ja està. Per tant, no és excusa dir que anem malament perquè estem mal finançats. Si gastes el que tens no hi ha cap problema.

Vostès han estat capaços de gastar pels diners que tenien?

Nosaltres continuarem fent el mateix que fèiem, potser d'una manera una mica més lenta. Ara estem fent obres d'infraestructures a la plaça fent-la de pedra, l'any vinent farem el camí que va de Sant Tomàs a Santa Eulàlia i anirem fent el mateix procés que fèiem. Sí que és veritat que fem crèdits per finançar la Generalitat, perquè la Generalitat no paga i ja no se'n fia ningú. Els ajuntaments els estem avançant els diners. Nosaltres podem anar a crèdit i podem fer les obres que falten i completar el PUOSC per aquest any. Ja veurem si sortirà o no un altre pla d'obres i de quina manera.

Està d'acord a demanar el 100% del concedit.

Sí. De fet ja et deixaven arribar fins al 90%. Tampoc variaria gaire. Hi ha ajuntaments que han estirat més el braç que la màniga. Nosaltres hem hagut de fer crèdits pont perquè la Generalitat tarda més d'un any a pagar. Aquest any s'ha de cobrir com es pot. A les empreses els costa d'aguantar.

Tenen recursos per a més?

Nosaltres som a la part mitjana de contribucions, ni alt ni baix. No ens sobra res però ens en sortim prou bé.

Ha canviat el poble amb la C-31 i la variant de Sant Pere fetes.

El poble ens ha canviat molt. Abans el teníem partit en quatre trossos com un formatge. Ara és tot un poble en conjunt. Per exemple, a la plaça de pedra ara només hi deixarem passar el trànsit del poble. Ara, per dins, només hi circularà la gent de poble. La resta, per les variants. Torroella ara és més segur i tranquil. No tenim gaires comerços i, per tant, no ens ha perjudicat gairebé per res. Les cases de turisme rural estan més contentes. La gent que ens ve a visitar també, perquè aquí hi troben tranquil·litat.

Ja som lluny de la polèmica per la C-31.

Sí. Ara penso, però, que entre tots ens vam equivocar. Si fos ara defensaria que anés per l'est i no per l'oest. Més cap a Sant Pere. S'havia de fer un pont i vam pensar que no ens en sortiríem. Ara ens hi hauríem fet forts. Ara voldríem que passés entre Sant Pere i Torroella i ens estalviaríem aquest nus que tenim i Sant Pere Pescador estaria més ben comunicat.

Vostè fa 32 anys que fa d'alcalde. Com ha canviat el municipi des d'aquell llunyà 1979?

Molt. Teníem un pressupost de 800.000 pessetes i ara és de 800.000 euros. És prou diferent. S'ha gairebé triplicat el nombre d'habitants. Quan es ve de la ciutat costa molt canviar de la mentalitat de ciutat a la de poble. Abans la gent era més participativa. Potser la crisi ens reclou més a casa. No ho sé. Penso que la gent nova està massa desarrelada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona