Política

La CRÒNICA

D'Idigoras a Antigüedad

Amaiur enterra el “treguin les mans brutes d'Euskal Herria” amb una abstenció que prova una sobtada cultura institucional

Telegràfica­ment perquè el temps

és molt curt”, pro­me­tia Jon Idi­go­ras en la seva inter­venció com a dipu­tat de HB al Congrés el 1995, men­tre Felipe González pre­nia apunts des de l'escó blau de pre­si­dent i al seu cos­tat Narcís Serra arque­java les celles. “Tots vostès en aquesta cam­bra van apro­var els fons reser­vats que van ser uti­lit­zats en el seu dia per assas­si­nar mili­tants bas­cos i algun dipu­tat d'aquesta mateixa cam­bra [Josu Mugu­ruza], i jo mateix vaig estar a punt de ser-ne víctima”, va etzi­bar Idi­go­ras des de la tri­buna d'ora­dors, men­tre l'opo­si­tor José María Aznar repas­sava un dos­sier al seu escó. “Tre­guin les seves mans bru­tes d'Euskal Her­ria. Gora Euskal Her­ria aska­tuta!”, va con­cloure com a comiat.

Després d'aquesta última actu­ació d'un abert­zale que per­viu en el record gràcies al vídeo de TVE que en cir­cula a You­tube, el pre­si­dent del Congrés, Jesús Posada, va con­vo­car a les 10.27 hores i 16 anys després un por­ta­veu abert­zale perquè pugés a la tri­buna d'ora­dors: “Té la paraula el senyor Antigüedad”. I Iñaki Antigüedad, que té 56 anys, com Rajoy, i que cuida una barba simi­lar a la del pre­si­dent espa­nyol, va arren­car la seva inter­venció des­men­tint qual­se­vol risc de tea­tra­li­tat o d'espec­ta­cle però cons­ci­ent que el seu moment seria seguit i pot­ser algun dia revi­si­tat també a You­tube: “Pre­sidència, senyo­ries, públic en gene­ral”. “Senyor Rajoy, durant un cert temps esta­rem con­dem­nats a veure'ns i escol­tar-nos”, va arren­car amb Rajoy i també Alfredo Pérez Rubal­caba espe­ci­al­ment atents.

Cons­ci­ent que a Ama­iur se li imputa l'his­to­rial de no con­dem­nar ETA que és de Bata­suna, Antigüedad va debu­tar en to distès. “Jo no sé si escolta música i la com­pra al top manta, que a mi em sem­bla­ria molt bé perquè també els seus vene­dors tenen dret a viure, però els ori­gi­nals, senyor Rajoy, som els set d'Ama­iur que seiem a l'última fila”, va alliçonar. “Ens ano­mena radi­cals, però si el dic­ci­o­nari de la RAE explica en el punt 4 que vol dir ‹intran­si­gent›, en el punt 3 ho fa com a ‹par­ti­dari de refor­mes extre­mes en sen­tit democràtic›. Sigui radi­cal i sigui un esta­dista, que és el que neces­sita fa molt de temps aquest estat”, va exi­gir.

Davant un grup del PP divi­dit entre els com­pren­sius amb la presència d'Ama­iur i els indig­nats, Rajoy no va evi­tar el cos a cos. “Sóc molt cons­ci­ent del que vivim, he assis­tit a molts fune­rals”, va repli­car. “Jo a vostè no li dec res, ni jo ni la soci­e­tat espa­nyola”, va des­a­fiar reco­llint les 185 ova­ci­ons pròpies i alguna de soci­a­lista. “No li he dit que em degui res, no, no; sé que som adver­sa­ris però, com deia Yitz­hak Rabin, la pau es firma amb l'ene­mic”, va res­pon­dre Antigüedad amb veu suau i de nou a la tri­buna. Això sí, va apro­fi­tar per aler­tar Rajoy que la resistència basca no és un mite, sinó una sim­ple con­vicció en el bri­co­latge: “Deia Ber­tie Ahern que el con­flicte nord-irlandès es va resol­dre amb un 99% de per­se­ve­rança i un 1% d'obs­ti­nació; per­se­ve­ra­rem i, si cal, ens cla­va­rem a la taula fins a la sor­tida del sol”, va dir Antigüedad. “Per­se­veri, però perquè ETA es dis­sol­gui”, cor­re­gia Rajoy.

A la vista del debat, doncs, el vot lògic per a Ama­iur era... l'abs­tenció! D'aquí a 16 anys l'abs­tenció pot­ser no es veurà a You­tube, però la sob­tada cul­tura ins­ti­tu­ci­o­nal dels abert­za­les els per­me­tia ahir ser notícia tot i una majo­ria abso­luta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.