Política

JOSEP PI

ALCALDE DE LA PERA

“No es pot comptar per a res amb l'ACA”

“Els grans problemes ens arriben per l'Agència Catalana de l'Aigua: la depuradora, la connexió d'aigües de Riuràs i els nitrats”

“Hem d'assumir 125.000 visitants cada l'any que no ens aporten cap ingrés”

Amb calma.
Josep Pi sembla que no tingui pressa per a res. Parla a poc a poc, mesura les paraules per explicar-se el millor possible. Els gran mal de cap el té ara a Pedrinyà, però no en parla gaire; diu que està en camí de solució. A banda d'això, l'ACA. L'agència, pel que explica, només ha acumulat ineptituds. Una rere l'altra.

Temps de crisi. Parlem de diners. Com està la caixa?

Aquest final d'any hem tingut problemes de tresoreria. Paguem a 30-40 dies però amb la línia que portem d'impagaments ens podríem quedar encallats. Hem tancat el 2011 finalment amb superàvit. Els problema el tenim, com gairebé tots els ajuntaments, pels impagaments.

Per al 2012, contenció i moltes trucades a Barcelona per mirar de saber quan pagaran.
Ja l'any passat i ara al 2012 hem rebaixat moltes despeses.
Què els deuen?
El fons de compensació. Uns 50.000 euros d'un pressupost d'uns 500.000.

El govern els deu diners, però el seu gran maldecap és l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Tots els grans problemes ens arriben a través de l'ACA. Tres coses bàsicament: la depuradora, els temes de connexió d'aigües de Riuràs i un problema de nitrats.

Els nitrats són segurament el problema més vell.

Al voltant del 2000 es va fer un pou nou per solucionar el problema dels nitrats, però cap al 2005 ja estàvem als 50 mil·lilitres per litre, el límit. L'ACA ens va proposar una solució cap al 2007. Era una prova pilot per filtrar nitrats, un dels tres projectes que finançaven al cent per cent. Ens vam proposar fer una planta d'osmosi. El 2007-2008, l'ACA va abaixar les inversions i com que vam tardar molt a decidir-nos, perquè el manteniment l'havíem d'assumir nosaltres, quan ho vam fer ja no hi érem a temps. La proposta llavors va ser entrar a través de subvencions. Ens hi vam presentar però era insuficient perquè havíem d'afegir-hi una part. Ho vam veure inviable.

I ara com ho tenen?

A través de l'empresa Sorea vam mirar el sistema de biofiltració, més car de construcció però més barat de manteniment. Quan ens vam decidir eren mitjans dels 2011; llavors l'ACA va dir que si volíem la subvenció ho havíem de fer abans de final d'any, si no, ja no calia. Era impossible. Tornem a estudiar diferents possibilitats a través de PUOSC. No es pot comptar amb l'ACA per a res.

La depuradora acabada i aturada.

Sí. La setmana passada a l'ACA em van reconèixer que està acabada i em van dir que no tenien data de posada en marxa.

A Riuràs tornen a estavellar-se amb l'ACA.

Tenim feta la baixa de les aigües i falta fer la connexió des de Riuràs a la depuradora. Ho havia de fer l'ACA. L'Ajuntament estava disposat a avançar l'obra. Havíem de signar un conveni d'obra anticipada, però l'ACA no en vol sentir a parlar. No volen signar cap compromís econòmic de futur. Tenim una obra feta sense connectar. Necessitarem una obra provisional.

La Pera és un poble molt viu.

Amb el bar, ara la gent gran té un lloc on anar. Com que feia molts anys que no hi havia res, ara costa recuperar el costum de sortir de casa. Tenim una altra sala a l'escola de les nenes, que se'n deia abans. Buscarem coses per dinamitzar la gent gran, cursets i altres activitats.

Es parla de demanar a la Unesco que el triangle dalinià sigui patrimoni cultural de la humanitat.

No sé què ens suposaria a nosaltres. Ho vaig saber per la premsa. Vam rebre una trucada de l'alcalde de Figueres més tard i ens va demanar el parer. No ho veiem malament. Avantatge? Per a nosaltres, només d'imatge. Hem d'assumir 125.000 visitants cada any que no ens aporten cap ingrés i suposen moltes despeses i, de vegades, molèsties als veïns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.