Política

JOAN GAÍNZA

ALCALDE DE MAIÀ DE MONTCAL (CIU)

“Volem potenciar el turisme”

L'Ajuntament preveu fer poques inversions

El municipi no renuncia a tornar a tenir un centre d'ensenyament

Joan Gaínza, nascut a Girona fa 50 anys, és assessor d'empreses. No milita en cap partit. És alcalde des de l'any passat, quan va encapçalar la llista de CiU, l'única que es va presentar a les eleccions de Maià. Per tant, fa poc temps que és alcalde, però no es pot dir que no hi tingui experiència: abans, havia estat 16 anys regidor del govern municipal.

Quin és el projecte més important d'aquest mandat?

Tenim pendent des de fa temps fer la reforma urbanística del carrer Girona i pensàvem fer-ho durant aquest mandat. Té un pressupost de cap a 300.000 euros i l'havíem inclòs en diversos plans d'obres i serveis (PUOSC) però no hem aconseguit mai el finançament de la part que ens toca a nosaltres. Finalment hi hem renunciat i hem canviat la destinació de les ajudes a la construcció del magatzem municipal, una obra més modesta i que també és necessària. Serà un edifici de nova planta per a posar-hi el material municipal i el de l'ADF.

La situació econòmica de l'Ajuntament és preocupant?

Hem estat i som prudents en la despesa i, gràcies a això, per ara no tenim factures pendents de l'any passat. Com tothom, hem de renunciar a fer les grans inversions i hem de fer despesa només en manteniment. D'altra banda, ens hem proposat treballar en l'àmbit de la participació dels veïns, potenciar el turisme i el patrimoni i millorar la web.

Com es concreta?

Doncs, per exemple, amb enquestes. Ara n'hem completat una sobre el destí que hem de donar a les escoles velles. L'opinió més generalitzada, per cert, és que ho convertim en un espai polivalent per fer-hi actes culturals, festius, etc. Ho tindrem en compte quan s'hi puguin fer inversions.

Parlant de l'escola. Continuen reivindicant-ne la reobertura?

Sí, sí. El que passa és que ho veiem complicat. Hem tingut converses amb Ensenyament, però ens diuen que mentre hi hagi dues línies a Besalú [en l'escola d'aquest poble veí hi estan matriculats 45 alumnes de Maià] la nostra escola no seria viable, ja que tenir tres línies en una mateixa zona no sortiria a compte. Però no hi renunciem, evidentment. De fet, en el pla general tenim una reserva de terrenys amb aquest objectiu.

La urbanització del Molí d'en Llorenç s'havia de començar a fer aquest any. Es podrà complir, aquest termini?

Els projectes d'urbanització i de reparcel·lació ja estan aprovats de manera provisional. Però abans d'executar-ho volem demanar als propietaris si veurien bé començar les obres a principi del 2013. Mentrestant, mirem d'aconseguir que les obres es puguin fer per fases al llarg de tres o quatre anys, perquè d'aquesta manera la gent pugui afrontar la despesa amb més comoditat. A més, comptem que començant l'any que ve i no pas aquest, el cost anirà a la baixa. Una cosa important és que l'Ajuntament es compromet que, un cop sabem l'opinió majoritària dels afectats i aquests col·laborin, immediatament es concediran llicències d'obres.

Per iniciativa de Besalú s'ha mirat de bastir una mancomunitat de municipis d'aquesta zona. S'hi està avançant?

No, ja fa un temps que està parat. Des de fa un parell d'anys no hi ha hagut més converses, tot i que pensem que és un projecte interessant. De fet, en determinades coses ja hi ha una col·laboració. Amb l'escola, per exemple. El que passa és que a causa del cost, ens ho hem hagut de replantejat. Abans participàvem de la despesa general de manera proporcional al nombre d'alumnes, i ara paguem per alumne i per despeses concretes. És un sistema més raonable, en què nosaltres ens veiem amb cor de poder-hi contribuir econòmicament.

El municipi sempre havia estat agrícola, però ara aquest sector va de baixa. El turisme en serà l'alternativa?

Efectivament. Creiem que pot haver-hi futur en els allotjaments rurals, els càmpings, restaurants, etc. En l'Ajuntament ho hem començat a potenciar. Precisament ja estem treballant amb Beuda i Turisme Garrotxa per crear unes rutes conjuntes que resseguiran determinats punts d'interès, com el patrimoni del romànic. I no descartem establir acords amb Beuda en altres qüestions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona
política

Un cap de l’UGT contra Puigdemont: “Va marxar al portamaletes. No sé si cagat o pixat”

barcelona