Política

JOAQUIM FIGUEROLA

ALCALDE DE FOIXÀ (CIU)

“Vaig entrar per força fa 48 anys”

“Estic orgullós de ser alcalde a l'edat que tinc, perquè és la gent que m'hi posa”

“A pagès no ens deixem pas trepitjar per les gallines”

PERFIL
“Tenim el que ens fa falta”, descriu l'alcalde, que m'atén amb paciència i orgullós, molt orgullós de viure on viu. “Mira, mira, quina vista!” Un entrevistat diferent. Molt alliçonador. “Quantes coses em queden per aprendre!”, penso. “No n'hi ha prou a ser savi si ets un gandul.” Quanta raó!
L'experiència és un grau. I no li'n falta pas gens.
A la mili, els veterans sempre anaven primers a la fila i el millor menjar era per a ells. Era l'experiència. A la vida, és igual. Sóc un autodidacte i això m'ha servit molt. A la meva època no es podia anar a estudi. Però jo vaig estudiar a la Bisbal, sota les Voltes, i em va servir per saber engreixar porcs i vedells i, a més, vaig aprendre a fer números.
Formalment és alcalde de fa poc, però fa molts anys que és a l'Ajuntament.
Em van fer entrar per força i ara ja fa 48 anys que hi sóc. Al Tercio Sindical, l'any 1964, van fer una espècie d'eleccions, i em van votar a mi, que no era ni a Foixà. La veritat no sé pas com va anar, tot allò. Ningú me n'havia parlat abans. I vaig sortir. Els que ho van organitzar potser no es pensaven ni que sortiria jo. D'aquella feta vaig entrar a l'Ajuntament i encara hi sóc. He generat confiança a un setanta per cent del poble. M'han respectat i han comptat amb mi. Sóc una persona de bé. A mi m'agrada que tothom mengi, tingui bon camí per anar cap a casa i que tothom estigui bo.
I li agrada fer feina per als altres?
Aviat la gent es va adonar de qui era jo. Sóc un pagès, amb una preparació una mica diferent dels altres. Si fos ara hauria fet una carrera. El meu noi és advocat i fa de pagès.
Alcalde amb 79 anys. D'empenta, no li'n falta pas?
És clar que tinc empenta! Per poder treballar per al poble.
Què li sembla que es pot fer per Foixà?
En general tenim de tot i ara s'ha de conservar. Tenim asfaltat de la Pera fins a Verges. Tenim tot el pla de la Sala, amb els camins principals asfaltats. A mi el que em va fer créixer és quan vam posar l'aigua a Foixà.
Parleu de dies...
Sí, va ser el 1972. Era una cosa molt complicada i em deien que no me'n sortiria. Vam fer impulsió i distribució pel mateix tub. Abans, el material era el que valia diners i no la mà d'obra i per això ho vam pensar així. I va anar bé. Vam fer un gran pas i em vaig guanyar els galons al poble. Amb allò molta gent es va poder rentar la cara amb aigua corrent a partir de llavors. Quan van veure que l'aixeta rajava, aquesta gent va valorar molt la feina que jo havia fet per ells. Tota la vida havien anat fins al pla a emplenar cada dia.
Abans em deia que ara disfruta més que mai treballant per al poble.
Sí. És veritat. I és que jo també he tingut maldecaps a l'Ajuntament. Hi he passat mals moments. Fa anys vaig tenir problemes amb un secretari que em van fer venir. I el vaig haver de treure. En aquest món primer has de saber i després s'ha de voler. No n'hi ha prou a ser savi si ets un gandul. Al poble sempre he volgut que l'altra gent vagi bé com jo, ni més ni menys. Que tothom tingui el que necessita. I ho he aconseguit.
Foixà té molta segona residència. És bo o és dolent, això?
Si ho pogués triar no n'hi hauria pas tanta. N'hi ha alguns de molt creguts. Pel sol fet de ser de Barcelona o de Girona, ja els sembla que són més que tu i a vegades ja és veritat: són força més burros que tu. A pagès no ens deixem pas trepitjar per les gallines. De tota manera, sent justos, hi ha de tot a la vinya del senyor. No és pas tothom igual. Estic orgullós de ser alcalde a l'edat que tinc, perquè és la gent que m'hi posa.
I està sense oposició.
Penso que hi hauria d'haver oposició. Ens haurien de vigilar perquè no ens equivoquem. N'hi ha uns [Escons en Blanc] que es van presentar i no vénen [van renunciar als dos regidors que van obtenir].



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA