NARCÍS RIBES

ALCALDE DE MONTAGUT I OIX (CM-AM)

«No em tornaré a presentar perquè cal donar entrada a idees noves»

A punt d'entrar en l'última etapa com a alcalde, adverteix que les dificultats financeres de les administracions posen en perill la majoria dels projectes previstos per aquest mandat

Fa 14 anys que Narcís Ribes i Besalú fa part de l'equip de govern de l'Ajuntament de Montagut i Oix. Els 10 últims, com a alcalde, després d'encapçalar la llista de la candidatura de CMAM, vinculada a ERC. Enginyer forestal de professió, ha estat director del Parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, president del Consorci de l'Alta Garrotxa i responsable dels municipis del Departament de Governació de la Generalitat. Ha estat militant d'ERC i és membre de l'acabada de crear junta gestora de la Garrotxa de la plataforma Reagrupament.cat, liderada per l'exconseller de Governació, Joan Carretero.

–Ara ens trobem aproximadament a la meitat del mandat. S'han complert els objectius que s'havia marcat fins a aquestes dates?

–«La veritat és que sí, a diferència del que va passar durant el mandat anterior. Al final d'aquell mandat moltes de les actuacions previstes no s'havien pogut acabar a l'hora. Per tant, quan vam començar la nova etapa a l'Ajuntament vam continuar obres emblemàtiques de l'altre mandat: per exemple, la transformació de Cal Ferrer en local polivalent, la construcció del carril bici, que va des del nucli de Montagut fins al barri de la Cometa, la transformació de la rectoria d'Oix en espai cultural i turístic... Ara totes aquestes coses finalment s'han anat visualitzant. Al marge d'aquestes accions heretades de l'anterior mandat, en aquests dos anys ens anem centrant a la proposta electoral de les últimes eleccions. Ja tenim fet més de la meitat del que ens havíem compromès per aquests quatre anys».

–El finançament està espantant molts ajuntaments...
–«Precisament l'única por que tenim és que les administracions que ens ajuden a finançar les obres no tinguin prou capacitat econòmica per afrontar-ho. De Diputació, Generalitat i Consell Comarcal estem rebent menys del que es rebia abans i això es traduirà que haurem de fer menys actuacions de les que voldríem.»
–Corre perill algun projecte important, en concret?
–«Sí, sí. Costarà finançar el subministrament d'aigua als quatre veïnats que encara no en tenen, que és un projecte molt important i que està inclòs en el pla d'obres i serveis; pel que fa a l'electrificació de Pera [un veïnat d'Oix] estem pendents que ens arribi una subvenció complementària; i en una situació semblant es troben els projectes del cobriment de la pista poliesportiva, la reforma dels locals parroquials de Montagut... Tot això està pendent d'unes ajudes exteriors que, encara que en alguns casos són petites, resulten indispensables per poder executar les obres, ja que l'Ajuntament no pot afrontar-ho en solitari.»
– El seu ajuntament és l'únic que ha demanat oficialment la creació d'un parc natural a l'Alta Garrotxa. Creu que podrà ser una realitat, a curt o mitjà termini?
–«Ho vam demanar ja fa uns mesos i hi ha hagut prou temps per reflexionar-hi. Cada cop veiem més clar que l'Alta Garrotxa necessita una dinamització, un suport i una gestió de primer nivell, sigui a través d'un parc natural o bé implantant-hi una altra figura. Crec que d'aquí a poc temps això serà així. De moment, l'excusa per negar-ho són els problemes pressupostaris.»
–Vostè és crític amb el Consorci de l'Alta Garrotxa. Per què?
–«El consorci només gestiona el dia a dia. I ja és important que ho faci. El que passa és que si per gestionar-ho només disposes de quantitats de diners petites, et trobes que ni tan sols pots abastar aquest dia a dia. Ara mateix tenim problemes de tipus urbanístic en zones apartades (es fan edificacions il·legals), tenim particulars que tanquen camins públics, molts veïns són objecte de molèsties de la circulació de vehicles de motor... Hi ha una sèrie de problemes estructurals que no corresponen a la dinàmica del dia a dia sobre els quals no s'està treballant. Al consorci li falta ambició, tenir una visió més oberta. Si es manté tal com està, l'Alta Garrotxa s'anirà degradant de manera irreversible.»
–La setmana passada va anunciar oficialment que no es tornarà a presentar com a alcalde. Què l'ha empès a prendre aquesta decisió?
–«Quan s'acabi aquest mandat, si és que l'acabo, ja farà dotze anys que sóc alcalde, i abans ja n'havia estat quatre de tinent d'alcalde. Ja n'hi ha prou i de sobres, tant per a mi com per a la gent del poble. Cal donar entrada a idees noves. Ha arribat el moment de deixar-ho.»
–L'anunci coincideix amb la seva marxa d'ERC per impulsar Reagrupament. Deixarà ERC en una situació precària a Montagut i Oix.
–«No, no. Hem de tenir en compte que ERC, com a partit, no havia tingut mai gaire presència al nostre municipi. En qualsevol cas, jo ja ajudaré que en les pròximes eleccions municipals hi hagi una llista amb cara i ulls, en la línia ideològica que té l'actual equip de govern. Respecte a aquesta coincidència que dius, deixa'm aclarir que el meu pas d'ERC a Reagrupament és un tema personal i que el fet de no tornar-me a presentar no hi té res a veure. Puc assegurar que ha estat una decisió presa al marge del tema de Reagrupament.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona