Política

Tres diputats socialistes i un de la UMP a la Catalunya Nord

La dreta de la UMP aconsegueix la reelecció de Fernand Siré gràcies als vots de l'extrema dreta

El socialista Aylagàs afirma que “els electors sí que han comprès el meu accent català”

El panorama polític ha canviat amb la victòria socialista en tres de les quatre circumscripcions de les comarques nord-catalanes. En la darrera legislatura, els quatre diputats nord-catalans a l'Assemblée Nationale de París eren del partit conservador UMP. Seguint la dinàmica electoral d'arreu de l'Estat francès, a la Catalunya Nord es pot parlar també d'onada rosa. Els socialistes, però, no han aconseguit obtenir els quatre escons de la Catalunya Nord, tal com anunciava el seu líder i president de la regió Llenguadoc-Rosselló, Christian Bourquin.

La segona circumscripció continuarà tenint com a diputat Fernand Siré, de la UMP, batlle de Sant Llorenç de la Salanca, que ha obtingut 50,49% dels vots contra la candidata socialista Toussainte Calabrese, que s'ha quedat a 495 vots, amb el 49,51%. En aquesta circumscripció, l'extrema dreta del Front National va retirar la seva candidata en la segona volta cridant a votar per Siré. El vencedor ha reconegut que “sense el Front National no hauria guanyat i agraeixo els vots de tots els republicans de dreta”.

A la primera circumscripció, on el FN havia mantingut el seu candidat, Louis Aliot –número dos del partit i company sentimental de Marine Le Pen–, l'extrema dreta s'ha quedat en el tercer lloc, amb 23,24% dels vots. El vencedor, amb el 42,95% dels vots, ha estat el socialista Jacques Cresta, secretari general del Partit Socialista Francès a la Catalunya Nord, que ha fet una declaració donant les gràcies “a totes les forces d'esquerra que m'han votat”, fent referència al Front d'Esquerra, als ecologistes i a les petites formacions que han cridat a votar socialista en la segona volta. El candidat de la UMP i diputat sortint, el batlle de Pollestres Daniel Mach, ha obtingut el 33,82%.

En la tercera circumscripció, la socialista Ségolène Neuville ha guanyat, amb un 53,03%, al candidat de la UMP Jean Castex, batlle de Prada de Conflent i antic conseller del president Sarkozy a l'Elisi, que obté el 46,97% dels vots i a qui el CDC de Catalunya Nord i algunes personalitats del catalanisme nord-català havien demanat de votar.

Canvi de diputat, també, a la quarta circumscripció, on el batlle socialista d'Argelers de la Marenda, Pierre Aylagàs, obté el 55,4% dels vots contra la diputada sortint i batllessa de Vilanova de Raó Jacqueline Irles. Aylagàs, a qui la seva contrincant (filla de refugiats catalans) recriminava un accent català “difícil de comprendre a París”, ha explicat, de seguida que ha sabut que era el nou diputat, que “l'important és que els meus electors han comprès el meu accent i a l'Assemblée de París n'hi haurà un, almenys, que l'entendrà, el català i ministre de l'Interior, Manuel Valls”.

Catalanisme absent

El catalanisme polític ha estat molt discret, gairebé inexistent, en aquestes eleccions legislatives. Des dels anys vuitanta les diverses formacions polítiques que reivindicaven més o menys autonomia per a la Catalunya Nord de cara a l'Estat francès presentaven candidats propis que aconseguien al voltant del 3% dels vots. En aquestes legislatives, ni ERC ni CDC han presentat candidats i la formació Unitat Catalana només va presentar un candidat suplent darrere una candidata centrista del Modem francès, que va quedar eliminada en la primera volta, amb poc més de l'1,5% dels vots. Per a la segona volta els convergents nord-catalans van cridar a votar oficialment per candidats de la dreta estatal de la UMP. Alguns càrrecs electes d'Unitat Catalana també van prendre posició a favor de candidats de la UMP, tot i que el partit no va donar cap consigna de vot. ERC, si a la primera volta va demanar el vot pel batlle d'Elna i candidat comunista del Front d'Esquerra, a la segona volta no va donar cap consigna de vot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona