Política

ALFONS SOLER

ALCALDE DE VILADASENS (CIU)

“S'haurien de treure els nitrats”

“Vam parar l'obra perquè l'ACA no ens ha pagat 52.000 euros”

“No és el moment de fer coses noves”

Des del 17 de juny del 1995 Alfons Soler és alcalde de Viladasens, un petit poble que intenta compartir molts serveis amb Cervià de Ter i Sant Jordi Desvalls. Soler, de CiU, treballa perquè Viladasens pugui tenir a mitjà termini una planta de desnitrificació. El batlle lamenta que l'Agència Catalana de l'Aigua no els hagi pagat les obres fetes.

Alfons Soler, de 48 anys, diu que, a banda de la planta, el que ha de fer Viladasens és arreglar camins rurals i el del costat de l'autopista. Amb un pressupost per al 2012 de 618.790 euros i després d'haver pagat 31.000 euros als proveïdors gràcies al pla d'ajust de l'Estat, el municipi viu temps d'austeritat.

Com van les coses?
Hi ha problemes per subsistir i no et planteges fer coses noves perquè no és el millor moment.
Què s'hauria de fer a Viladasens?
S'haurien de treure nitrats de la xarxa pública d'aigua del poble. Segons els càlculs dels dos pous, tots dos tenen uns nivells alts (un 90 i escaig, i l'altre, 100). És un problema de fa temps.
I què s'ha de fer?
L'ACA ens va dir que havíem de fer captacions noves. En moltes de les anàlisis, van trobar que no hi havia nitrats, però no hi havia cabal, i en l'últim moment ens van dir que el que aniria bé és una planta de desnitrificació. N'hi ha en funcionament, el manteniment és a càrrec de l'empresa que distribueix l'aigua, però és un bon sistema.
I ho volen fer?
Tenim concedida la subvenció, però l'ACA ho va rebutjar. Després tenim diners del PUOSC i ho vam canviar perquè anessin destinats a aquesta planta. Eren 285.454 euros i incloïa la interconnexió del veïnat de Fellines i Mas Nicolau amb Viladasens. Allà hi passa la xarxa d'aigua i s'ha d'interconnectar amb el poble. Però vam fer una part de la primera fase i l'ACA no ens l'ha pagat. Era una fase que valia 196.000 euros, però vam haver de parar les obres per no llençar els tubs i els calés, perquè ens hauria quedat mitja instal·lació morta, sense arribar al poble. Vam parar i al final vam gastar 52.000 euros, que l'ACA no ens ha pagat.
I ho han parat per no deixar-hi més diners?
Ho hem parat. Estan insistint i demanen que renunciem als 52.000 euros que ja hem pagat.
I amb l'aigua amb nitrats, com ho fan al poble?
Es comunica als veïns que hi ha nitrats, hi ha els valors dels pobles de tot Catalunya en un web i són públics. És una llàstima perquè estàs pagant un cànon de sanejament i no pots consumir l'aigua. En això no podem fer miracles. I no podem fer la inversió si no és a través de la subvenció del PUOSC.
I amb el deute de l'ACA, confien fer l'obra?
Sí, sí, hi confiem, sigui aquest any o d'aquí a dos anys. És una obra que convé a Viladasens. El problema és que no sabem d'on ve, això dels nitrats. Quan van fer el sanejament del Terri fa molts anys, això ho vam notar. Nosaltres directament no contaminem el subsòl perquè hi ha argila i costa que ho contaminem.
Què més hi ha pendent?
El que volem fer és arreglar els camins rurals i també que ens arreglin el camí del costat de l'autopista, que també està malmès i ens han dit que l'arreglarien però no ho han fet. Quan [Abertis] va fer l'ampliació de l'autopista, va deixar molt malmès el camí, i estem esperant que ho deixin per bé.
I han d'estalviar d'on es pugui?
Nosaltres sentim la crisi des que vaig entrar a l'Ajuntament [el 1995]. Els problemes dels pobles petits és que, en temps de bonança, es van crear més instal·lacions del que era necessari. Aquí es va fer una sala polivalent i una pista exterior fa set anys i allà s'hi fan tots els actes. És el mínim que pot tenir un poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona