Política

ERC colla perquè el pacte fiscal no es negociï, i el PSC rebutja seguir-lo a part

Bosch diu a Montoro que “tregui les mans” de la caixa catalana, i Navarro no accepta un “succedani” per ser informat

Avui creen la comissió de seguiment

El grup de seguiment de les negociacions sobre el pacte fiscal, format entre el govern i els grups que van aprovar íntegrament l'acord al Parlament el 26 de juliol, es constitueix aquest matí al Palau de la Generalitat, tal com preveia el mateix acord parlamentari, però amb alguns fronts oberts abans fins i tot de néixer. L'exclusió del PSC –que va votar a favor de la majoria dels punts, però en contra del model de concert econòmic– va intentar ser compensada per CiU convocant els socialistes, i també els populars, a una reunió informativa de grups parlamentaris per “explorar” altres vies paral·leles de seguiment. Tanmateix, el president socialista, Pere Navarro, ja li contestava ahir també per carta, i amb un to d'indignació continguda, que el PSC no pot “acceptar el succedani de col·laboració” que se li ofereix, i qualificava de “greu error polític” que el president Mas i CiU hagin “perdut novament una oportunitat per ampliar el consens i la unitat en un assumpte tan rellevant”, tenint en compte a més “l'àmplia coincidència” del PSC amb la necessitat de millorar el finançament. ICV, que no vol el PP al grup, dóna suport a les aspiracions de ser-hi del PSC, que sumaria força, diuen, en la negociació.

ERC, en canvi, serà al grup, però ja reiterava ahir que hi anirà avui per dir que amb l'Estat no hi ha res a negociar, i que tot el que ha de fer Mas el dia 20 és transmetre a Rajoy la proposta aprovada. Els seus portaveus al Parlament, Joan Puigcercós, i al Congrés, Alfred Bosch, ho refermaven durant una acció simbòlica davant de l'Agència Tributària a Catalunya, on van tapar-ne el cartell amb el d'una hisenda catalana. “Si Rajoy no ho accepta, espero que Mas apliqui el que ha dit i impulsi la hisenda pròpia”, reptava Puigcercós. ERC, de fet, va lliurar una carta a la delegació dirigida al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en què ja li recorden la “voluntat política d'iniciar un procés unilateral de constitució” d'una hisenda catalana, i el convida que desmantelli la delegació per entregar-ne els actius i treballadors a la Generalitat. “Diem al ministre que tregui les mans de la caixa catalana, perquè ja no ens acontenten les molles, volem el pa sencer”, desafiava Bosch.

Estratègia amb Rajoy

La primera trobada del grup de seguiment arriba dues setmanes abans que Artur Mas es reuneixi a La Moncloa amb Mariano Rajoy, i serà precisament l'estratègia a seguir en aquesta trobada la que ha de centrar avui l'ordre del dia. La proposta aprovada al Parlament preveu una negociació amb l'Estat per assolir l'objectiu d'un nou model de finançament en què l'Agència Tributària de Catalunya recapti i inspeccioni tots els tributs, la Generalitat tingui plena capacitat normativa i es garanteixi una quota de solidaritat que no faci perdre posicions a la capacitat fiscal catalana respecte a la resta d'autonomies.

En la sessió de treball participaran, per part del govern, el president Mas; el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell; el portaveu Francesc Homs, i el president de la part catalana a la comissió bilateral amb l'Estat, Josep Antoni Duran i Lleida. Pels grups, hi haurà Jordi Turull i Ramon M. Espadalé (CiU), Oriol Junqueras i Joan Puigcercós (ERC), Joan Herrera i Jordi Miralles (ICV-EUiA), i Joan Laporta, com a no adscrit.

ERC du l'estat propi al Parlament

ERC va registrar ahir al Parlament una proposta de resolució per sotmetre a votació una declaració unilateral de sobirania de Catalunya en el termini màxim de dos mesos. Segons la portaveu Anna Simó, el partit compleix així el compromís de dur a la cambra catalana les declaracions en aquest sentit que ja s'han aprovat als municipis de Sant Pere de Torelló i Calldetenes, i que estan pendents de fer-ho a Arenys de Munt, la Bisbal del Penedès, Sant Cugat del Vallès i Vic. La proposta insta a sotmetre a votació la declaració unilateral i, si cal, a convocar un referèndum sobre la independència, a més d'emprendre accions immediates per preparar la transició cap a un nou estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona