Política

Estrelles populars per terra, mar i aire

Els polítics més mediàtics del PP aterren a la campanya catalana

Camacho basa l'espot en una instrucció de CiU de 1998

El PP posarà tota la carn a la graella per apropiar-se el vot espanyolista a Catalunya, i ho farà, si convé, a costa de recuperar el discurs més populista (com el contrari a la immigració) i d'allunyar-se de la moderació que tant exhibia darrerament. També ho faràportant tots els grans tòtems del partit més enllà de l'Ebre, vist que la tàctica els va funcionar bé a Galícia, malgrat el risc que se'ls identifiqui amb la dura política econòmica del govern estatal. Després d'unes primeres incursions del Sant Cristo gros, Mariano Rajoy, i de ministres com el d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, el cap de setmana, el primer desembarcament en massa va tenir lloc ahir, amb fins a quatre dels polítics populars més mediàtics.

L'expresidenta madrilenya, Esperanza Aguirre, en teoria retirada, encara dóna guerra i va donar suport a la tarda al cap de llista tarragoní, Rafael Luna, en un acte a Segur de Calafell. Al matí, l'exministre Javier Arenas va ser a Sabadell, on també va visitar una confraria, i a la tarda va passar per Viladecans. No gaire lluny, al campus de l'Autònoma, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, va reiterar en un esmorzar que convocar un referèndum “trencaria l'imperi de la llei”, i va negar el dret a decidir de Catalunya perquè no és cap colònia ni està envaïda militarment, i ja pot exercir els drets democràtics.

La candidata, Alícia Sánchez-Camacho, es va reservar per rebre la secretària general, María Dolores de Cospedal, a Lleida, on van visitar el centre de discapacitats Shalom per dir-los que tindrien més recursos si el govern en destinés menys a “subvencions nacionalistes”. Camacho, per cert, aprofitava per tirar més llenya al foc després de la difusió del polèmic vídeo que suggeria que un estat català obligaria a canviar els cognoms castellans per catalans. La candidata el justificava ahir en una instrucció del 1998 del govern de CiU, que convidava els ciutadans que ho desitgessin a catalanitzar l'ortografia del seu nom i cognoms, bandejada durant segles per funcionaris castellans –per exemple, per tornar a passar de Farré a Ferrer, o de Casas a Cases– per mitjà d'un procés “excepcional, senzill i ràpid” al Registre Civil, si bé també permetia traduccions d'altres idiomes per mitjà d'un procediment més llarg. “El vídeo no és cap error, la realitat supera la ficció”, deia Camacho, que, això sí, admetia que el decret de Pujol era “voluntari”. Entretant, el PP presentava a la tarda a Madrid la nova aplicació per al Facebook: T'estimo Catalunya. A la seva manera, això sí...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Alejandro Fernández s’embolcalla en la “tolerància zero” d’Albiol

barcelona
política

Puigdemont crida a la màxima mobilització el 12-M per “aixecar Catalunya”

barcelona
política

Aragonès tira d’èpica recordant Macià, Companys, Irla i Tarradellas

barcelona
xina

Xi Jinping viatja a Europa per estrènyer relacions bilaterals

barcelona
argentina

Milei acusa Sánchez de posar en risc les dones i la unitat d’Espanya

barcelona
estats units

Les universitats es preparen per afrontar actes propalestins en les cerimònies de graduació

barcelona
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona

La llavor de la dignitat

Banyoles