Política

Navarro sorprèn ara amb la petició d'un govern d'unitat

El líder del PSC proposa consensuar amb els grups parlamentaris un executiu d'independents i prefereix que no hi sigui Mas

Aposta per fer “acords excepcionals”, que no inclouen el referèndum

Mentre CiU i ERC enllesteixen un pacte de governabilitat, el PSC va presentar tot just ahir una declaració política, aprovada pel secretariat i que haurà de ratificar el consell nacional de diumenge, en què proposa la constitució d'un “govern d'unitat nacional”. Aquest executiu estaria format per consellers independents de màxim prestigi i estaria consensuat per totes les forces polítiques que hagin obtingut representació en el Parlament després del 25-N, és a dir, els set grups formats per CiU, ERC, PSC, PP, ICV-EUiA, C's i la CUP. La proposta també inclou que sigui un diputat de la força més votada el que presideixi aquest govern d'unitat i que “preferiblement” no sigui el president en funcions Artur Mas, tot i que no ho descarten, per haver estat “el màxim responsable de la situació d'inestabilitat” en què ha quedat el país. El PSC va reiterar ahir la petició de dimissió de Mas.

El document va ser presentat en la reunió pel primer secretari, Pere Navarro, i el secretari d'Acció Política, Antoni Balmón, a la resta de membres de la direcció amb el condicionant que haurà de ser ratificat diumenge, quan tot apunta que ja podria estar confirmat un pacte entre la federació i els republicans. Amb tot, el PSC vol proposar-se com a alternativa.

El text, però, va ser rebut amb certa sorpresa per alguns dirigents del partit que van presentar esmenes perquè quedés recollit en el redactat el dret a decidir. Tot i que el document no el recull de forma explícita, Navarro, en la posterior roda de premsa, va explicar que no s'hi oposaran sempre i quan sigui a través d'un referèndum acordat i legal. Amb tot, va reiterar que la convocatòria no és una qüestió prioritària per als socialistes, malgrat que sí ho sigui per als partits majoritaris CiU i ERC.

El líder dels socialistes va esgrimir les raons del document: “incapacitat” de CiU per formar un govern “estable i eficaç”, pèrdua de credibilitat del president Mas per encapçalar processos de diàleg i acord, i, finalment, “impossibilitat” de governar sense tenir en compte les forces no independentistes. Davant d'aquest escenari, els socialistes aposten perquè aquest govern d'unitat fonamenti la seva tasca en tres eixos: aconseguir un equilibri entre estabilitat financera i cohesió social, la negociació d'un pacte fiscal i l'impuls d'un model federal.

El document es debatrà en el consell nacional, on es preveu que es valorin els resultats electorals del PSC i el camí de futur que cal seguir per guanyar credibilitat. Als sectors que aposten per un govern d'unitat a causa de la greu crisi econòmica, s'enfronten altres corrents com el col·lectiu Avancem, que reclama un gir clar cap a l'esquerra.

LA FRASE

Catalunya necessita acords excepcionals, una renovació per guanyar confiança i fer front a la crisi
Pere Navarro
primer secretari del psc

Maragall engega el nou partit

Dissabte és la data escollida per engegar la maquinària del partit Nova Esquerra Catalana, que impulsa l'exconseller socialista Ernest Maragall. El lloc triat és l'entitat Retiro de Sitges, on, de deu del matí a dues de la tarda, se celebrarà l'assemblea constituent d'aquesta formació que, segons ja ha reiterat l'exconseller, estarà plenament a favor del dret a decidir, en contrast a l'ambigüitat del PSC, partit on fins ara militava Maragall. Fins i tot l'exdirigent es va mostrar favorable a emetre un vot afirmatiu en una futura consulta sobre la independència de Catalunya. La formació també vol plantar cara a les polítiques de retallades que apliquen “les polítiques liberalconservadores” i es proposa emprendre nous camins en favor de l'economia productiva, del creixement, de l'ocupació i de les reformes per garantir la qualitat dels serveis públics, segons el manifest de la formació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen un col·laborador d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona