Política

Ernest Maragall és elegit president de Nova Esquerra Catalana

El nou partit es constitueix en una assemblea celebrada a Sitges, en la qual s'aproven un document fundacional i els estatuts de la formació

Maragall: “Estem a l'inici d'una segona transició”

L'exconseller d'Educació socialista Ernest Maragall ha estat elegit aquest dissabte president del nou partit Nova Esquerra Catalana (NECat). El nou partit s'ha constituït avui amb la voluntat de convertir-se en la referència de l'esquerra catalana. L'acompanyaran en la direcció Pere Almeda, encarregat de l'àrea política, i Xavier Vidal, a l'àrea d'organització.

La flamant formació política ha quedat constituïda avui en una assemblea celebrada a Sitges davant de més d'un centenar de persones. Entre els assistents hi havia l'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, així com els exalcaldes socialistes de Sitges i Banyoles, Jordi Serra i Joan Solana, i convidats d'altres formacions polítiques com Jaume Bosch (ICV) o Alfred Bosch (ERC).

L'històric dirigent del PSC encapçalava l'única llista que s'ha presentat a la presidència del partit i ha estat elegit per unanimitat. En la votació també s'han elegit mitjançant llistes obertes els 18 membres del nou consell de NECat.

Els assistents també han aprovat per àmplia majoria el document fundacional del partit, denominat Compromís de Sitges, un full de ruta estructurat en tres eixos: la creació d'un nou Estat català, la recuperació de l'economia per cohesionar la societat i la regeneració democràtica a partir d'una major transparència. El document sosté que la manifestació de la Diada va suposar “el salt qualitatiu més important dels últims 30 anys” i constata que hi ha una majoria social i parlamentària molt diversa però suficient per avançar cap a un Estat propi, per la qual cosa aspira a iniciar converses amb les institucions europees per garantir la pertinença d'una eventual Catalunya independent a la UE, a més de la creació d'estructures d'Estat pròpies i l'establiment de les bases d'una Constitució pròpia.

En aquest sentit, el ja president de NECat, Ernest Maragall, ha afirmat que a Catalunya s'està vivint l'inici d'“una segona transició”, i els partits polítics han de donar respostes a aquesta realitat. “Sabem que Catalunya avui no vol dir el mateix que fa 35 anys, el nostre país ha canviat i té altres ingredients i realitats. Cal entendre aquesta nova realitat catalana”, ha afegit.

L'exconseller ha constatat que NECat és ara “una de les esquerres i volem arribar a ser l'esquerra”. En aquest sentit, ha dit que la primera “prova de foc” del partit serà a les properes eleccions municipals i ha avançat que ell cada vegada tindrà menys protagonisme a NECat.

També s'han votat els estatuts del partit, que prohibeixen exercir una mateixa responsabilitat pública o orgànica durant més de dos mandats consecutius, tot i que en el cas de càrrecs públics, es pot establir una única pròrroga per un tercer mandat. A més, fixen la incompatibilitat d'exercir simultàniament dos càrrecs públics –excepte en els casos d'obligatorietat legal–, ni exercir simultàniament dos càrrecs públics orgànics en el si del partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà