Política

LA CRÒNICA

Seguint la ruta d'Alfons XIII

Una escridassada, estelades i càntics contra la monarquia és el primer que va trobar el príncep Felip de Borbó quan ahir a mig matí va baixar d'un cotxe negre amb bandereta de la casa reial espanyola al davant de l'ajuntament de Tremp. El príncep va fer una tímida i breu salutació alçant la mà cap al grup de veïns que l'esperaven darrere de les tanques metàl·liques i d'un generós operatiu dels Mossos d'Esquadra. No tots xiulaven. També n'hi havia que aplaudien, però els primers ho feien amb més entusiasme i imaginació: unes noies s'havien fabricat unes màscares d'elefant i agitaven unes mans gegants amb el lema Adéu Espanya. Entre el públic hi havia la regidora d'ERC a l'Ajuntament de Tremp, Pilar Cases, que havia renunciat a anar amb la comitiva oficial. La regidora havia proposat a l'alcalde, el socialista Víctor Orrit, entregar al príncep la Declaració de Sobirania i del Dret a Decidir que havia aprovat per unanimitat l'Ajuntament. Orrit no va considerar-ho una bona idea. El que sí que va entregar Orrit al príncep va ser un joc de pedres representatives de la geologia del Pirineu, i li va mostrar una exposició sobre el centenari de les centrals hidroelèctriques del Pallars, motiu de la visita.

El príncep escoltava. Això havia vingut a fer, segons va dir en el moment dels discursos, ja a la central de Talarn: “Necessito conèixer de prop els vostres problemes”, va proclamar als directius d'Endesa i als alcaldes i polítics que l'escoltaven. Després del discurs, Felip de Borbó va anar a la central de Cabdella. Ell mateix va recordar que seguia la ruta que el 1924 va fer el seu besavi, Alfons XIII, quan la va visitar durant tres dies.

Escoltant en primera fila, ben atent, hi havia l'advocat i expolítica Miquel Roca. A tots va sorprendre la presència tan destacada del flamant advocat de la infanta Cristina, imputada per corrupció juntament amb el seu marit. Hi havia una raó: Roca és conseller independent d'Endesa. Però l'assistència del lletrat feia molt presents els maldecaps judicials de la casa reial espanyola, i feia pensar en el lloc on va acabar la ruta si se segueix fins al final, del regnat d'Alfons XIII.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona
guerra a gaza

Vuit soldats israelians moren en un atac de les milícies palestines a Rafah

barcelona
Religió

La diòcesi de Terrassa celebra el vintè aniversari

Barcelona
unió europa

La UE iniciarà negociacions d’adhesió amb Ucraïna i Moldàvia

barcelona
POLÍTICA

Relleu a l’alcaldia de Torredembarra que passa a mans del PSC

Torredembarra
guerra a europa

Un avió militar rus viola l’espai aeri de Suècia

barcelona
Memòria democràtica

Homenatge als ebrencs republicans morts pel franquisme a la presó de Pilats

Barcelona
estat francès

Primeres tensions al nou Front Popular francès per aturar a Le Pen

barcelona