Política

El Cercle avisa que la reforma de la Constitució és urgent

El lobby empresarial creu que per evitar “ruptures” cal repensar institucions com ara el Senat, la justícia i la monarquia

L'Estat de les autonomies, l'altre gran debat pendent segons la junta

No és el primer cop que el Cercle d'Economia es mostra a favor de reformar la Constitució, però el mes de febrer deia que aquest pas s'havia de fer “si calia”, i ara el veu inevitable si es volen evitar “ruptures”. “Som al final d'un cicle iniciat durant la Transició i en aquest trànsit el perill rau més en la inacció que en el fet de donar una resposta a les circumstàncies reals”, va explicar el president del lobby empresarial, Josep Piqué, que va concloure: “Una lectura rígida de la Constitució no té avui dia cap sentit; Espanya n'ha tingut unes quantes i totes han estat derogades abruptament. L'única manera de garantir-ne la continuïtat és anar-la reformant.” L'Estat de les autonomies, la llei electoral, el Senat, la justícia i fins i tot la figura de la monarquia són algunes de les institucions que la junta directiva del Cercle està d'acord que s'han de reformular per evitar la desafecció ciutadana.

La reforma que planteja l'última nota d'opinió del Cercle hauria de posar fi, per exemple, a la “politització desmesurada” de les administracions públiques i convertir el Senat en una veritable cambra de representació territorial. Pel que fa a l'encaix entre Catalunya i Espanya, Piqué va evitar donar solucions perquè al Cercle hi ha “diferents sensibilitats”, però va reflexionar: “L'Estat de les autonomies ha funcionat raonablement bé, però més enllà que ara hi ha posicions que van cap a la recentralització i d'altres cap a la sobirania, els problemes són aquí i no voler-los veure no condueix a res.”

La petició també es farà en el fòrum de Sitges

El Cercle d'Economia va fer pública la seva última nota d'opinió tres dies abans que comenci, dijous que ve, la seva gran cita anual: les jornades econòmiques de Sitges. Aquest any hi participaran personalitats com ara el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Artur Mas. Piqué va prometre que la petició de reformar la Constitució també se sentirà en aquest fòrum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Manos Limpias admet que la seva denúncia es basa només en informacions periodístiques

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona