Política

Artur Mas, sobre els pressupostos: “Tots els escenaris estan oberts”

El president considera que el dèficit de l'1,58% és “una injustícia flagrant” i obliga a fer més retallades socials

Desvela que la carta que van enviar a Rajoy per demanar la celebració de la consulta era “amable, positiva, constructiva i que buscava el diàleg i la negociació”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha titllat “d'injustícia flagrant” el sostre de dèficit de l'1,58% imposat a Catalunya i ha assegurat que això obliga a fer més retallades socials. “La gent de Catalunya ha de saber que per culpa d'aquest dèficit el govern espanyol ens està obligant a fer més retallades en sanitat, ensenyament i serveis socials”, ha assegurat Mas, de visita a una Val d'Aran en recuperació després de les riuades del juny. Sobre la possible pròrroga dels pressupostos, el president català ha assegurat que “tots els escenaris estan oberts” fins dimarts. “No cal fer especulacions perquè pot ser que hi hagi pressupost pel 2013, pel 2014 o els dos conjuntament”, ha assenyalat Mas.

El president de la Generalitat ha donat especial importància a l'informe que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha de presentar el proper dimarts al Consell Executiu per acabar de prendre la decisió adequada sobre els pressupostos del 2013. “Dimarts el conseller d'Economia ha de presentar diferents alternatives i en aquest moment tots els escenaris estan oberts”, ha reiterat Mas. “Tot dependrà de la valoració que faci el govern de l'informe de Mas-Colell, que de fet ha d'orientar la decisió final per part de la Generalitat”, ha assumit el president de la Generalitat, que ha tornat a carregar durament contra el govern espanyol per la “injustícia flagrant” de l'1,58% de dèficit.

“Les decisions del PP són d'una gran injustícia de cara al conjunt de les autonomies i també de cara a Catalunya”, ha puntualitzat el president de la Generalitat. “El govern espanyol s'ha quedat amb la gran part del dèficit per no assumir els costos polítics de les retallades i traspassa als governs autonòmics la part més complicada, i en el fons està perjudicant les polítiques socials”, ha criticat Mas, que ha assenyalat que tal com ha quedat l'assignació de dèficits, “això ens obliga a un nou escenari de retallades”. “Es tracta d'una nova agressió del govern de l'Estat cap a les polítiques socials i en prenem nota”, ha afegit el president català.

Demana “alçada de mires” a Rajoy

Pel que fa a la carta a Rajoy sobre la consulta, Mas ha desvelat que encara no ha rebut resposta però ha recordat que la missiva era “amable, positiva, constructiva i que buscava el diàleg i la negociació”.“I jo espero que el govern espanyol respongui amb el mateix tarannà i alçada de mires”, ha afirmat el president de la Generalitat. “Aquest no és un tema fàcil de resoldre, però cal resoldre'l i jo no vegi cap altra manera que amb una consulta on el poble de Catalunya es pugui expressar amb llibertat sobre el seu futur”, ha assenyalat Mas, que ha recordat que el consell assessor per a la transició nacional va posar sobre la taula “un conjunt de vies legals” per fer possible la consulta.

L'FMI, “excessiu i allunyat de la realitat”

“Només cal voluntat polític i això el que jo espero del govern espanyol”, ha manifestat el president de la Generalitat. “Ara cal que ells moguin peça, nosaltres ja l'hem moguda i la pilota està a la Moncloa”, ha finalitzat Mas, que també ha tingut temps per opinar sobre les recomanacions de l'FMI a l'estat espanyol de rebaixar un 10% dels salaris per així estimular l'economia. “Crec que són clarament excessives i fetes per persones molt allunyades de la realitat i, sobretot, del patiment de la gent”, ha lamentat Mas. “No estic dient que l'FMI s'equivoqui sistemàticament però han de tenir en compte que a Catalunya i a l'Estat hi ha hagut un dur ajust salarial en els últims 4 o 5 anys”, ha reflexionat el president en veu alta.

“L'esforç és molt important i s'estan fent els deures. El que s'ha de fer ara és deixar més temps”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona