Política

Marxes de torxes arreu per escalfar la Diada Nacional

Inspirades en la marxa dels vigatans, que es va començar a fer a Osona el 2003, desenes de municipis recorden avui els catalans morts en la guerra de Successió

Una de les tradicions que s'ha estès arreu del país per donar el tret de sortida a la celebració reivindicativa de l'Onze de Setembre són les desenes de marxes de torxes que aquesta nit recorreran els carrers de ciutats i pobles arreu del país. Inspirada en la marxa dels vigatans, que es va organitzar per primer cop a Vic el 2003 i que enguany constarà de 21 columnes de portadors de torxes amb origen en diferents municipis de la plana de Vic, el destí de la marxa és el monument que a la capital osonenca recorda Bac de Roda.

El coronel, signant del Pacte dels Vigatans l'any 1704, que va donar lloc a la revolta antiborbònica i a la guerra de Successió, va ser delatat per un botifler i executat a Vic el 2 de novembre de 1713. D'aquí a poques setmanes, doncs, es commemorarà el tercer centenari d'aquells fets.

L'experiència d'aquesta marxa de torxes vigatana s'ha anat estenent per la resta del Principat. I ara es compten per desenes les poblacions que reten homenatge aquesta nit als catalans que van morir defensant el país en la guerra de Successió. Hi ha també un cas, el de Terrassa, on la marxa es va fer la setmana passada, el dia 4, pel tercer centenari del saqueig de les tropes borbòniques, en els primers dies de setembre del 1713.

Entitats com Òmnium s'han implicat en l'organització de les marxes de Manresa, Girona, Lleida, Rubí, Mataró, Vic, Figueres, Tortosa, la Seu d'Urgell, Granollers, Olot, Ripoll i Santa Coloma de Farners. Però també n'hi ha moltes d'altres. A Barcelona, per exemple, l'ANC promou dues columnes a Sants i el Poble Sec, i també en fan a l'Hospitalet de Llobregat, Hostalric, Cassà de la Selva, Sant Feliu de Guíxols i una cadena de llum a Sabadell, per dir-ne d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona