Política

LA CRÒNICA

La Caixa, encerclada, però sense Forcades

Samar­re­tes gro­gues, sí, però també de ver­me­lles, ver­des, taron­ges... Tots els colors que en els dar­rers anys han esde­vin­gut els símbols de la lluita pels ser­veis públics i pels drets soci­als es bar­re­ja­ven ahir en la cadena humana con­vo­cada pel Procés Cons­ti­tu­ent, el movi­ment lide­rat per l'eco­no­mista Arcadi Oli­ve­res i la monja bene­dic­tina Teresa For­ca­des. L'objec­tiu era encer­clar les tor­res de la seu cen­tral de La Caixa, a l'avin­guda Dia­go­nal de Bar­ce­lona, i unir-se a la Via Cata­lana. Per fer-ho, calien almenys 2.500 per­so­nes i la con­vo­catòria va acon­se­guir més de 4.500 ins­crits. De fet, en alguns trams es van arri­bar a for­mar fins a tres cade­nes. Des del Mas­nou, la Sònia i la Isa van res­pon­dre a la crida. “Volem la inde­pendència, però lli­gada a un model social de país dife­rent”, afir­ma­ven.

A la Dia­go­nal es va tro­bar a fal­tar Teresa For­ca­des –en un congrés a Berlín–, que va dei­xar escrit un mis­satge per als assis­tents: “No encer­clem La Caixa per asse­nya­lar els peca­dors, sinó per asse­nya­lar els cul­pa­bles de la injustícia.” Oli­ve­res s'ho mirava amb la calma i dis­creció que el carac­te­rit­zen. “La gent ha entès que això també és Via Cata­lana”, afir­mava satis­fet amb l'èxit de la con­vo­catòria. Ni tan sols va par­ti­ci­par en els par­la­ments pre­vis a la cadena i va cedir el pro­ta­go­nisme a diver­sos repre­sen­tants de movi­ments soci­als, que van denun­ciar els efec­tes de les reta­lla­des i van recla­mar el “dret a deci­dir-ho tot” i a asso­lir una Cata­lu­nya “lliure d'explo­tació, d'injustícia social i de la dependència dels poders finan­cers”. Més enllà de les grans fra­ses, Jaume Botey, un dels impul­sors de la ini­ci­a­tiva legis­la­tiva popu­lar per una renda mínima garan­tida, va recor­dar algu­nes dades que fan mal: ara i aquí hi ha 2,5 mili­ons de cata­lans –dels quals 300.000 són nens– sota el llin­dar de la pobresa i 250.000 famílies amb tots els mem­bres a l'atur. “El fet de viure a Cata­lu­nya hau­ria de donar dret a un mínim per poder viure. Ho diu l'arti­cle 24.3 de l'Esta­tut”, va dir Botey.

Tal com havien anun­ciat, diver­sos repre­sen­tants d'ICV-EUiA es van sumar a la con­vo­catòria de la Dia­go­nal. Per la por­ta­veu del grup par­la­men­tari, Dolors Camats, el que ahir es va veure i viure als car­rers de Cata­lu­nya demos­tra que “no hi ha marxa enrere”; tot i això, va insis­tir que “el procés no és pro­pi­e­tat del govern ni del Par­la­ment, sinó de la gent”, i que “l'única via és el dret a deci­dir no només les rela­ci­ons amb l'Estat, sinó també el model de soci­e­tat i de país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.