Política

Condemna unànime per l'acte feixista a la delegació

CiU i l'Esquerra Plural volen il·legalitzar els partits d'ultradreta que van protagonitzar l'assalt

El govern català estudia si denuncia l'agressió i al Congrés es reobre el debat sobre la catalanofòbia

L'acte fei­xista a la dele­gació del govern a Madrid va pro­vo­car un fort rebom­bori al Congrés, entre altres coses perquè entre els afec­tats per l'atac del grup de mili­tants de l'extrema dreta hi havia dipu­tats de CiU, el PSC i el PNB. La con­demna unànime de l'exe­cu­tiu espa­nyol i de tots els grups polítics –a través d'una decla­ració ins­ti­tu­ci­o­nal que va lle­gir el pre­si­dent de la cam­bra, Jesús Posada– no va evi­tar, però, que sor­gis­sin cer­tes fric­ci­ons, sobre­tot després que alguns diri­gents popu­lars –com ara Rafael Her­nando i Vicente Martínez Pujalte– asse­nya­les­sin que per evi­tar aquest tipus d'acci­ons els par­tits cata­lans hau­rien d'inten­tar rebai­xar el to de cris­pació.

El PSOE, a través d'Alfredo Pérez Rubal­caba, va aler­tar, de fet, que no es pot actuar ni amb “tebi­esa” ni situar-se en una posició “d'equi­distància” davant un acte “de fei­xisme pur” que “s'ha de tallar de soca-rel”. Però perquè l'assalt no quedi en una mera con­demna, CiU es va avançar a dema­nar una “acció dura” con­tra els par­tits polítics que empa­ren aquests actes fei­xis­tes i va pro­po­sar que s'estudiïn els ins­tru­ments neces­sa­ris per il·lega­lit­zar les for­ma­ci­ons i pla­ta­for­mes polítiques com ara la Falange, Ali­anza Naci­o­nal i Demo­cra­cia Naci­o­nal, que van donar cober­tura a l'agressió. “No es pot accep­tar que hi hagi per­so­nes que en nom d'una sigla política agre­dei­xin direc­ta­ment algú.”

El secre­tari d'orga­nit­zació de CDC, Josep Rull, va anun­ciar que el grup de CiU a Madrid es posarà en con­tacte amb altres for­ma­ci­ons polítiques per fer una petició con­junta que acabi amb la il·lega­lit­zació dels par­tits fei­xis­tes. Rull també va asse­nya­lar que els tràmits es podrien tras­lla­dar també a Brus­sel·les, des d'on tot just fa poques set­ma­nes es renyava Rajoy perquè va “bana­lit­zar el fei­xisme”.

Esquerra Plu­ral al Congrés (IU-ICV-CHA) també es va refe­rir direc­ta­ment a la il·lega­lit­zació dels par­tits de la ultra­dreta i ahir mateix va regis­trar unes pre­gun­tes al govern de Mari­ano Rajoy per saber per què encara no s'ha il·lega­lit­zat un par­tit que pre­gona el racisme i la xenofòbia. El PSOE, però, a diferència de CiU i també de l'Esquerra Plu­ral, no va aca­bar de pren­dre posició sobre si cal o no exi­gir l'impuls de la llei de par­tit per il·lega­lit­zar les for­ma­ci­ons que repre­sen­ten el grup de vàndals, però sí que va insis­tir a sumar-se a l'exigència perquè el minis­tre de l'Inte­rior com­pa­re­gui de manera urgent per expli­car el con­trol que hi ha sobre aquests par­tits i què pen­sen fer a par­tir d'ara per evi­tar que es repe­tei­xin els atacs.

També Fran­cesc Vallès, del PSC, insis­tia a voler conèixer per què no hi havia un dis­po­si­tiu de segu­re­tat davant la seu de la Gene­ra­li­tat, si hi ha hagut errors de pre­venció i la res­pon­sa­bi­li­tat que pugui tenir el minis­tre davant una situ­ació “de des­co­or­di­nació o dei­xa­desa”.

A més del debat de la il·lega­lit­zació i la tolerància o no envers aquest tipus de grups de la ultra­dreta, alguns diri­gents nova­ment van aler­tar dels efec­tes de pro­moure la “cata­la­nofòbia”.

El govern de la Gene­ra­li­tat també estu­dia si pre­sen­tarà una denúncia per l'atac fei­xista a la dele­gació. A hores d'ara, quan ja hi ha dotze detin­guts per l'agressió, es vol actuar amb prudència i pre­caució per evi­tar fer pro­pa­ganda als vàndals. Als inves­ti­ga­dors poli­ci­als els ha cri­dat molt l'atenció que en l'assalt inter­vin­gues­sin ben visi­bles els màxims caps d'aques­tes pla­ta­for­mes de la ultra­dreta.

És incomprensible que, sent tan coneguts aquests feixistes, no tinguin seguiment policial
f
Joan Coscubiela
diputat d'icv al congrés
El que ha passat a la Generalitat és terrible i evidencia que s'ha de fer una reflexió i rebaixar el to
Vicente Martínez Pujalte
diputat del pp
Vull expressar la rotunda condemna per l'atac a l'acte cívic de la celebració de la Diada
Jesús Posada
president del congrés
Els feixistes no poden ser al carrer; han de ser davant la justícia i, si es decideix, a la presó
Alfredo P. Rubalcaba
secretari general del psoe
Són expressions minoritàries, però no poden quedar impunes en ple segle XXI
Josep Rull
secretari d'organització de cdc

Fitxats i reconeguts

No ha causat gaire sorpresa conèixer el nom dels detinguts per l'atac feixista a la delegació del govern a Madrid, ja que com a mínim dos d'ells ja han estat fitxats per la policia i condemnats per la justícia. De fet, tan bon punt es van conèixer els fets vandàlics, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va avançar que se'ls detindria aviat perquè estaven fitxats.

És el cas d'un dels detinguts. Íñigo Pérez de Herrasti y Urquijo és un històric dirigent d'Alianza Nacional i impulsor de la Plataforma Asamblea de Unidad Nacional. Va ser detingut l'any 2000 i condemnat a 14 anys de presó per possessió d'armes i material per fabricar explosius. L'objectiu eren els familiars de presos d'ETA que viatjaven a Madrid a visitar els parents als centres penitenciaris. La biografia d'aquest detingut també inclou la seva relació, com a mínim familiar, amb alts dirigents. La seva germana María està casada amb el secretari d'Estat per a la Unió Europea, Íñigo Méndez de Vigo, la germana del qual és la número dos del Centro Nacional de Inteligencia (CNI). També és parent del ministre de Defensa, Pedro Morenés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.