Política

Mas: “Ens sentim bé a Europa i hi volem seguir sent”

El president de la Generalitat remarca que la cultura catalana “té matriu europea” i la seva identitat té un “tarannà pacífic i conciliador que exhibeix el país”

Artur Mas compara la democràcia amb les biblioteques i l'elecció d'un llibre amb les urnes, “on es decideix l'opció que té cadascú”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat aquest dilluns al vespre que Catalunya “se sent bé a Europa i hi vol seguir sent” i, per això, farà “tot el que calgui perquè s'entengui que aquella gent que se sent bé a casa els has d'acollir bé i els has de mantenir, encara que aquesta gent tingui la seva pròpia aspiració a la seva llibertat”. Així s'ha pronunciat a Castellserà (Urgell) després que aquest dilluns el vicepresident de la CE, Joaquín Almunia, afirmés que una Catalunya independent quedaria fora de la Unió Europea (UE).

Així doncs, Artur Mas ha defensat durant el discurs que ha pronunciat aquest vespre a Castellserà (Urgell), després d'inaugurar les obres de rehabilitació de l'edifici de la Garuta, que acull la biblioteca municipal Valentí Serra i Boldú, que quan Espanya va ingressar el 1986 a la Unió Europea “els catalans vam tenir la sensació que tornàvem a casa perquè casa nostra és Europa i ens hi sentim bé” i, per això, ha remarcat que “hi volem seguir sent”.

Segons el president, la cultura catalana “té matriu europea” i la identitat catalana es basa en la cultura i en un “tarannà pacífic i conciliador que exhibeix el país” i el qual “veuen des de fora”. En aquest sentit, ha reclamat que “no perdem aquesta manera de fer i aquest tarannà del país perquè sinó perdem punts a l'hora de projectar el missatge a Europa”.

En resposta a unes paraules de la subdelegada del govern de l'Estat a Lleida, Inma Manso, el president de la Generalitat també ha volgut deixar clar que les biblioteques “són les institucions més democràtiques, i al costat de les biblioteques les urnes també són molt democràtiques, perquè a l'igual que a les biblioteques es decideix quin llibre es vol llegir, a les urnes es decideix quina opció té cadascú, legitimes totes, en qualsevol contesa electoral o procés”.

Artur Mas ha finalitzat el seu discurs citant Salvador Espriu i assegurant que “les persones no poden ser si no són lliures”. El president de la Generalitat ha afirmat que “aquesta aspiració a la llibertat té en el nostre cas la base cultural com representen les biblioteques i tantes i tantes coses que passen en el nostre país i que ens han fet forjar la nostra identitat col·lectiva”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs