Política

L'alcalde de Badalona entona el ‘mea culpa' al jutjat

García Albiol admet al magistrat que va dir alguna “paraula inapropiada” contra els gitanos romanesos, però que vetllava pels problemes dels veïns

El fiscal i SOS Racisme volen que se'l castigui

El judici contra l'alcalde de Badalona, el popular Xavier García Albiol, acusat pel fiscal i SOS Racisme de provocar l'odi contra els gitanos romanesos a través d'uns fulls volants del PP i les seves declaracions en què els associava, a tots, amb delinqüents, es va convertir ahir més en un tens debat polític que en una vista penal, tot i les advertències del titular del penal 18 de Barcelona.

El batlle badaloní i el fiscal especialitzat en delictes d'odi i discriminació, Miguel Ángel Aguilar, es van enganxar verbalment en diverses ocasions, durant un esgotador judici, que va durar més de cinc hores. García Albiol va explicar que els 15.000 fulls editats corresponien a fotos sobre “problemes que havien enviat al PP veïns de Badalona”, i que aquell 24 d'abril del 2010, amb la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho (present al judici), van repartir-ne un miler pel barri de la Salut. Hi va afegir que van aturar en sec el repartiment dels fulls quan alguns grups “van desenfocar” el seu objectiu, que va insistir que era “donar resposta als problemes de convivència i seguretat dels barris ”.

L'alcalde va entonar el meu culpa per haver expressat “alguna paraula inapropiada davant l'allau de peticions dels mitjans de comunicació perquè parlés” sobre la polèmica dels fulls volants, i que del global de les seves explicacions se li escapés afirmar que “nombrosos gitanos van a Badalona a delinquir” o que “els romanesos són una plaga i una xacra per a la ciutat”. Aquesta última expressió, ahir l'alcalde no recordava haver-la dit al Canal Català, tot i que el fiscal li va etzibar que la va admetre en fase d'instrucció. El mitjà va comunicar que no conservava aquesta prova gràfica.

“Ningú pot dubtar del meu compromís democràtic; vaig posar de manifest un problema social a Badalona”, va insistir l'alcalde quan el fiscal i Óscar Vicario, advocat de l'acusació popular de SOS Racisme, van acusar-lo d'usar el discurs racista per obtenir vots i aconseguir l'alcaldia, tot “manipulant unes xifres” sobre delinqüència i romanesos.

“Aquest fiscal no persegueix idees polítiques ni partits. El senyor Albiol va incitar a l'odi i no va ser una relliscada”, va afirmar Aguilar, que abans va fer una exhaustiva exposició de la jurisprudència i de les recomanacions europees contra la discriminació, a més de fer una crida a la responsabilitat dels polítics en els seus discursos. L'advocat de SOS Racisme va manifestar-li: “No es pot arribar al poder cometent un delicte d'injúries col·lectives.” Per això, les dues acusacions van mantenir la petició que es condemni l'alcalde a una pena d'un any de presó i a pagar una multa de 8.000 euros.

Cristóbal Martell, advocat de l'alcalde, va demanar-ne l'absolució perquè “no és un xenòfob com els apologetes del genocidi”. Va insistir que Albiol “no va fer una incitació directa i concreta a l'odi contra els romanesos” com requereix la jurisprudència, i hi va afegir:“ Va exposar un problema, com quan l'alcalde de Salou va dir que no volia més britànics beguts i incívics.”

LA XIFRA

88
detencions
de romanesos hi va haver a Badalona el 2010, xifra polèmica i que un escrit de la defensa va elevar a 248.

La mare del magistrat

El més curiós de la jornada d'ahir passava dins la sala de vistes. A primera fila, just darrere de l'alcalde de Badalona, una dona escoltava amb atenció el magistrat Ignasi de Ramón Fors. Era la seva mare! L'havia anat a veure per primera vegada en un judici, i va lluir de fill. Va exercir d'advocat uns quinze anys i després es va treure les oposicions a jutge amb excel·lent. I cada matí va al jutjat en bicicleta. En acabar, la mare va parlar amb García Albiol, que la va petonejar, i també es va dirigir al fiscal. Amor de mare.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona