Política

Repescar el PSC

Discrepàncies sobre si els socialistes encara es poden afegir al Pacte pel Dret a Decidir

Si no ho fa el partit, “ho faran els seus votants”

Es pot afegir encara el PSC al Pacte Nacional pel Dret a Decidir? No era la pregunta que centrava el debat d'ahir, és cert, però les respostes a aquesta qüestió van anar brollant de manera natural. Hi ha qui encara confia atraure els socialistes, com l'artífex del manifest sobre el qual gira el pacte, Joan Rigol, que percep un PSC “recuperable”, tot recordant que aquest moviment “ha de ser transversal i no pot discriminar ningú”. Rigol va fer referència als partits que s'han posicionat a favor de la tercera via (com és el cas dels socialistes) però va defensar que aquesta opció només es pot plantejar des de Madrid cap a Catalunya, no pas en la direcció inversa.

No només Rigol confia que el PSC s'acabi adherint al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. L'exalcaldessa de Badalona i exsenadora del PSC, Maite Arqué, que a la seva ciutat s'ha erigit com una gran defensora que el futur del país el decideixin els catalans des de les urnes (de fet, presideix el pacte local pel dret a decidir), va fer una crida als seus companys de files per tal que s'afegeixin a la demanda de la consulta. Al contrari, en paraules d'Arqué, “seria decebre la gent”. L'exalcaldessa socialista va defensar durant molts anys el federalisme però ara dubta que aquest camí sigui satisfactori per a Catalunya: “No és que ja no cregui en el federalisme”, va apuntar, “és que dubto que una reforma de la Constitució servís en el moment actual per donar sortida al que el poble català demana.” I va concloure: “Cada vegada cabem menys a Espanya.”

L'esperança de repescar el PSC, però, no va calar en alguns dels assistents al debat, més escèptics. L'alcalde de Solsona, David Rodríguez (ERC), creu que, en aquests moments, el PSC “no és recuperable”. Va ser dels més crítics amb els socialistes catalans, tot recordant-los que “la seva actitud no és honesta perquè es van presentar a les darreres eleccions amb un programa que incloïa el dret a decidir”. En canvi, el diputat d'Esquerra, Marc Sanglas, va relativitzar bastant la postura final que prengui el PSC, ja que, segons ell,“és igual si el Partit Socialista no ve perquè, si no ho fa, vindrà el seu electorat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona