Política

opinió

9-N, tant sí com no

Quan encara no havíem tingut temps de destapar l'ampolla de cava per brindar pel 9-N –una data que els independentistes feia tota la vida que esperàvem– ja ens van arribar les advertències que no hi hauria referèndum perquè no ens el deixarien fer. No em refereixo a les amenaces previsibles que ens van llançar els representants dels poders estatals, sinó a les anàlisis de bona fe de gent de casa nostra, que voldrien poder votar però que no es volen fer il·lusions perquè, sense necessitat d'assistir a simposis, ja saben de quin peu calça Espanya quan es tracta de prohibir els drets bàsics dels catalans.

“No ens el deixaran fer” és l'assumpció d'una derrota al minut u de plantejar batalla. D'acord, és d'esperar que ens recorrin la llei de consultes catalana i que el Tribunal Constitucional la suspengui cautelarment ad aeternum, hi hem de comptar. És d'esperar també que ens neguin qualsevol altra via jurídica per convocar la consulta, i que posin l'aparell de l'Estat a treballar per tallar-nos qualsevol possibilitat de suport o arbitratge internacional. Però no estiguem tan pendents del què faran ells sinó del què farem nosaltres.

El president Mas ha fet una feina excepcional fins ara, portant la negociació amb discreció i habilitat, i aconseguint una quadratura del cercle que semblava impossible. Però el més difícil ho haurà de fer ara: convocar el referèndum el 9 de novembre de 2014, tant sí com no. Caldrà que tingui la valentia política de cridar els ciutadans a les urnes encara que no ens hagin donat permís, encara que la llei de consultes estigui suspesa, encara que ens amenacin amb les deu plagues bíbliques.

Ibarretxe també havia posat data al referèndum: 25 d'octubre de 2008; i si no el va fer no va ser per l'oposició de l'Estat, sinó sobretot perquè els seus el van deixar sol. Aquí Mas té el suport de 84 diputats al Parlament de Catalunya, i han de servir per anar fins al final i perquè el 9-N puguem votar, tant sí com no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona