Política

Pujol nega que hi hagi tensió ni violència a Catalunya pel procés i recorda que “no s'ha trencat ni un vidre”

L'expresident aposta per un independentisme català que no sigui “antiespanyol” i crida a no “dispersar” el vot el 25-M

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha negat aquest divendres que hi hagi tensió a Catalunya pel procés sobiranista, i ha recordat que en “no s'ha trencat ni un vidre” en les manifestacions que hi ha hagut demanant la independència. En un col·loqui amb motiu del Dia d'Europa amb el candidat de CiU, Ramon Tremosa, Pujol ha replicat d'aquesta forma el ministre de l'Interior, que va parlar de discussions familiars, i també el primer secretari del PSC, Pere Navarro. L'expresident ha apostat perquè el nacionalisme i l'independentisme catalans no siguin “antiespanyols”, sinó que s'expressin sempre en positiu, i ha aprofitat per cridar a no “dispersar” el vot el 25-M.

“Amb aquestes manifestacions no s'ha trencat ni un sol vidre d'un banc o d'una botiga, ni al passeig de Gràcia ni a la carretera de Sants. Tots aquells que diuen la tensió, la violència... Ni un vidre!”, ha exclamat Pujol, que ha defensat que el camí de Catalunya “no és el de la violència”. L'expresident ha fet referència explícita a Jorge Fernández Díaz i li ha recordat que també es discuteixen els aficionats del Barça i de l'Espanyol, però no hi ha hagut cap incident en les manifestacions a favor de la independència, tot i que en qualsevol acte d'aquest tipus se sol trencar “més d'un, de dos i de tres vidres”.

Pujol ha apostat perquè el nacionalisme català i l'independentisme català no siguin “antiespanyols”, sinó catalans i europeus. El projecte català, ha continuat, deixa fora el plantejament espanyol que vol “ofegar” Catalunya, però no “ha de basar-se en el rebuig de res”.

De fet, ha remarcat que la diferència entre el procés català i l'escocès és que Catalunya s'enfronta a una gent “molt tancada”, però alhora “d'una gran qualitat”, perquè la trajectòria, el recorregut històric i el pensament espanyol és “extraordinari”. “I ens reforça si som capaços de reconèixer-lo, de dir-ho, de respectar-ho, però de dir 'ah bé, nosaltres volem ser una altra cosa'”, ha insistit.

“El riu ha d'anar canalitzat”

Pujol també ha aprofitat per fer una crida a concentrar el vot en CiU en aquestes eleccions europees. En clau de procés, l'expresident ha remarcat que convé que el 25 de maig hi hagi “una gran resposta que pugui tenir una direcció que no es dispersi”. “El riu, per molt potent que sigui, ha d'anar per alguns llocs canalitzat. I això també es juga en aquestes eleccions”, ha indicat.

Per la seva part, el candidat de CiU a les europees, Ramon Tremosa, ha defensat que els països que millor funcionen són els més petits, com és el cas de Dinamarca, Suècia, Holanda. I és en aquests exemples on s'ha d'emmirallar Catalunya. Tots ells, ha dit, excel·leixen en els indicadores de competitivitat, de benestar social, de nivell educatiu. Al costat hi ha posat també el cas d'Alemanya, “que funciona com disset dinamarques independents”, ja que els länder són fiscalment independents i gestionen ports, aeroports i trens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona