Política

Jordi Martínez

Exalcalde de Lloret

“Els hotelers havien d'omplir com podien”

Defensa que la costa del terme de Lloret de Mar és de les més ben preservades del litoral gironí

Creu que Lloret es comença a treure l'estigma de baix perfil, que es trasllada a altres zones

Llarga trajectòria
Llicenciat en farmàcia, va ser director general d'Incendis, però li havien ofert també la direcció de Turisme, que va rebutjar perquè va considerar que Ramon Bagó tenia un perfil més adient
A un alemany que es
va llançar a l'aigua amb bandera vermella, recordo que li vaig fotre un parell d'hòsties i una multa
El turista d'ara és més civilitzat, malgrat el trist episodi del 2011 amb els incidents
de la riera

Ha estat alcalde de Lloret de Mar en dues etapes: predemocràtica (del 1976 al 1979, per elecció dels regidors), i posteriorment del 1987 fins al 1991. Té una llarga trajectòria tant a l'administració com al sector privat, com a farmacèutic, però la política la va deixar del tot el 1992, després de tres mandats com a diputat al Parlament de Catalunya per CiU.

Quin marge de maniobra hi havia quan va ser alcalde per primer cop?
Molt poc, entre altres coses perquè Clua va fer molta obra. Jo tenia ganes de tirar endavant el pla general, però les forces polítiques del moment, estem parlant de l'any 1976 o 1977, em van dir que ni se m'acudís, així que vaig agafar el pla general i el vaig posar en un calaix. Val a dir que jo no vaig ser designat alcalde pel governador civil, sinó per elecció dels regidors.
El pla general era una patata calenta?
Ui, si ho era...! El pla el va començar Joan Domènech, però ja el va aprovar Josep Sala. De fet, el va redactar ell, perquè en el mandat anterior, amb Domènech d'alcalde, manava tothom, i Sala ja portava Urbanisme.
Ja es parlava aleshores d'un nucli urbà massificat i de la necessitat de recuperar camins de ronda...
No han canviat gaire les coses, però no és tanta la massificació. A part del gratacel, que és de l'any 1962, la resta són edificis de planta i sis pisos, que tampoc no és tant. I al nucli urbà s'han anat fent places públiques. La plaça de Pere Torrent la vaig fer en la meva segona alcaldia, el 1988. Tothom volia més espais, i se n'han anat fent i s'han fet carrers per a vianants. I d'edificis alts, a Platja d'Aro, per exemple, n'hi ha un darrere l'altre a primera línia de mar. Em conec molt bé la costa, i una de les més preservades és la de Lloret. La part de Fenals està molt edificada perquè s'hi havia de fer una marina, però Sala va dir que no.
Hauria estat bo?
Hauria tret moltes tones de ciment i hauria donat més riquesa al poble; per mi, renunciar-hi va ser una decisió equivocada. De fet, la marina la va engegar i se la va carregar Sala tot sol.
Fa poc parlaven de fer un port esportiu a Tossa...
Crec que Tossa no ho farà mai. Lloret en té un de mini a Canyelles i el vam voler eixamplar, però un expert –que després va fer el de Platja d'Aro– ens va demanar un mapa de profunditats i va dir que ja ens ho podíem treure del cap, perquè seria una obra caríssima i no hi ha terreny per guanyar, i a Tossa passaria exactament el mateix.
Fent un repàs de quan era alcalde, veig que als vuitanta ja parlaven de crisi del model turístic... Sembla que ens repetim.
De crisi, sempre n'hi ha hagut, però més del model turístic de sol i platja.
Vostè va ser director general d'Incendis. Per què li ho van proposar?
Sí, vaig ser director general d'Incendis de la Generalitat, fins que Jordi Pujol el 1987 em va cridar al seu despatx i em va dir que havíem de guanyar Lloret. I vaig anar a preparar les eleccions i vaig guanyar Lloret. Al cap de poc temps de deixar la direcció general, un grup de bombers voluntaris va voler fundar l'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya, que em va proposar ser-ne el primer president. I, com que em va la marxa, vaig dir que sí.
També va crear, el 1975, el parc de bombers de Lloret...
D'aquí és d'on venia tot. En aquell moment, els bombers més a la vora eren a Calella i a Girona. Lloret ja tenia a l'estiu més de 150.000 habitants i no hi havia ni un trist parc per fer front a una emergència. Jo era regidor, vaig demanar al meu alcalde un camió per netejar els carrers que no s'utilitzava perquè els botiguers s'havien queixat que quan netejava els ruixava el que tenien exposat, i el camió estava abandonat en un magatzem. El vaig recuperar i, juntament amb un Land Rover que la Diputació havia regalat a l'Ajuntament feia no sé quants anys i que ja no tenia ni bateria, vam fer el primer parc de bombers de Lloret. I suposo que per això després el conseller Alavedra em va dir el 1984 si volia ser director general d'Incendis.
Li van oferir també la direcció general de Turisme?
Sí, hauria pogut ser el primer director general de Turisme, però vaig dir que s'equivocaven, que Ramon Bagó, que aleshores era alcalde de Calella, en sabia tant com jo, de promoció turística, però que a més era hoteler. Va durar quatre anys, però, perquè no es van entendre, i aleshores m'ho van tornar a demanar a mi, però Alavedra ja m'havia ofert la direcció de bombers.
Com recorda el turisme d'aquella època, a Lloret?
Era turisme de sol i platja, i al Patronat recordo que ja vam començar a fer fullets en què oferíem complements: des d'esquí al Pirineu fins al Ter-Brugent i excursions per veure romànic, el Call de Girona...
Creu que Lloret s'ha començat a desprendre de l'estigma de turisme de baix perfil?
En aquests moments, sembla que pesa més a Salou, i val a dir que el sidral de les nits de Salou Déu ens en guard si passés a Lloret... El que dirien! Jo abans de cada temporada turística, com a alcalde, anava a passejar per Salou, Cambrils, Platja d'Aro.... Hi anava d'incògnit, òbviament...
Quan hi va començar a haver problemes a Lloret?
Quan es van anar fent hotels més i més grans. El producte de Lloret són les estades turístiques, i no les pots posar al magatzem una a sobre de l'altra. Aquell llit hoteler, o hi dorm algú aquella nit o es perd. Per tant, s'havia d'omplir a còpia de fer-hi venir gent. I quina gent? Doncs gent jove, perquè aquí el sector de l'oci nocturn era potent.
Encara ho és?
Ara... relativament. Lloret ha perdut llits hotelers; les pensions i els hostals han anat desapareixent i s'han mantingut els grans hotels. De crisi, ara en tenim una de molt forta, però no hem d'oblidar que n'hem passat dues més. Però fa anys el model de contractació era diferent; ara hi ha molta part de contractació per internet, ja sigui amb agències o amb els particulars directament a l'hotel. Abans, d'un estiu per l'altre els hotelers sabien la contractació que hi havia; ara no en saben res perquè es fa d'ahir per avui.
Quines estratègies feien servir els hotelers per omplir?
Quan comencen a fer-se hotels grans i els operadors turístics comencen a escanyar, què fa l'hoteler? Doncs intenta omplir com pot. Jo recordo, durant la meva primera alcaldia, que quan entraven els autobusos a la frontera ja els esperava un representant d'un hotel de Lloret o més. Paraven el guia i li deien: “A quin hotel vas? A quin preu t'ho fan?” I li oferien hotel per un duro menys, i desviaven els autobusos.
Vosaltres mateixos us rebentàveu el preu...
Ells mateixos. Els hotelers... I també intentaven desviar els autobusos que anaven a altres destinacions, òbviament. I què es feia? S'omplia amb jovent, oci nocturn, i tot això comença a pujar. Sala, com a alcalde, va arribar a fer un pòster que era el cos nu d'una dona, una part en color clar i una altra en negre: “Lloret, night and day” I a baix, hi deia: “3.500 m lineals de barres de bar” És una bestiesa, perquè estàs dient a la gent: “Veniu aquí i foteu el que us doni la gana...”
I d'això es queixen després...
I jo sortia cada dos per tres amb la policia a la nit. Déu n'hi do els merders que hi havia, i repartíem a mansalva. Recordo perfectament un alemany que un dia es va llançar al mar amb bandera vermella i la platja acordonada per la policia perquè la gent no es llancés a l'aigua, i dos policies s'hi van haver de llançar per salvar el gamarús i quan el van treure li vaig fotre un parell d'hòsties ben donades i li vaig posar una multa.
Són més civilitzats els turistes d'ara?
Jo crec que sí, que ara són més civilitzats. Malgrat aquell trist episodi de la riera del 2011.
S'ha de reduir més el nombre de places hoteleres?
Jo crec que s'ha reduït molt. N'havíem arribat a tenir més que tota la Grècia continental junta. A Lloret, d'un temps ençà, les places obsoletes han caigut soles. El sector de l'hostaleria de Lloret ha fet una aposta important per la qualitat, això es innegable. Els d'aquí som molt crítics amb nosaltres mateixos, però els equipaments que tenim a Lloret, com ara la piscina...
Molt criticada en cada ple per l'oposició...
Molt criticada per l'oposició, però ara mateix és la millor de Catalunya. Òbviament, té un cost, però també el té netejar la platja i ningú no ho posa en qüestió.
Parlant de neteja, també ha portat polèmica el contracte de neteja amb GBI.
S'ha criticat potser l'oportunitat, que es fes abans de les eleccions, però jo sempre he pensat que, si ets alcalde, ho ets fins a l'últim minut. Desconec el plec de condicions, però GBI té Lloret i les platges netes; és espectacular veure que quan acaba la rua de carnaval, mitja hora després, el pas de la rua està net, polit i planxat.
Aprova la manera com s'han deixat fer les coses a Can Juncadella?
És una llàstima que s'hagi fet aquell edifici allà al mig, que no tenia cap mena de sentit. Que s'hagi modificat el pla general i s'hagi permès, tallant un camí i comprometent-se a fer el camí de ronda... Si el tallen per fer l'autèntic, que arriba fins a Canyelles, ja em sembla bé, però no que no ho facin.
Segueix la política municipal actual?
En part, perquè hi ha el meu fill. Els temps han canviat molt. L'oposició abans era molt dura, però tenia sentit comú i era educada. Ara, amb algunes excepcions, és absolutament irresponsable i maleducada, jo no ho toleraria. Expulsaria del ple el regidor que no es comportés, això està previst en la legislació.
D'on ve el daltabaix de CiU en les últimes eleccions?
El poble es va tornar boig per una cosa, pel famós sentit únic al passeig. Jo no ho hauria fet. En tot cas, la riera és l'entrada natural, i una de les obres més emblemàtiques que ha fet Lloret en molts anys, jo n'estic molt orgullós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona