Política

Els partits d'esquerres del sud d'Europa es conjuren contra les polítiques neoliberals de la troica i la UE

ICV-EUiA aplega membres de Syriza (Grècia), el Front de Gauche (França) i L'Altra Europa con Tsipras (Itàlia) en un col·loqui a Hostafrancs

Aposten per una nova Europa que recuperi els valors de la il·lustració

Els partits d'esquerres del sud d'Europa s'han aplegat aquest divendres a Barcelona per expressar el seu desig d'una altra Europa i mostrar la seva oposició una Unió Europea (UE) que, segons ells, s'ha agenollat davant “la doctrina neoliberal” que ha “segrestat la democràcia”.

Coincidint amb el Dia d'Europa, cinc partits d'esquerres del sud del continent han participat en un col·loqui al Casinet d'Hostafrancs, al districte de Sants-Montjuïc, per atacar les polítiques europees que s'han impulsat els darrers anys des de les institucions comunitàries i reclamar una Europa diferent. “Volem conformar una nova majoria parlamentària que pugui anul·lar les polítiques de dretes”, ha reclamat la candidata d'Esquerra Unida i Alternativa, Núria Lozano.

A banda d'Iniciativa per Catalunya Verds i Esquerra Unida i Alternativa també hi han participat en l'acte els italians de L'Altra Europa con Tsipras, els grecs de Syriza i els francesos del Front de Gauche.

El cap de llista d'ICV-EUiA, Ernest Urtasun, ha avançat que des del Parlament demanarà fer una conferència europea pel deute per saber fins a quin punt és legítim. L'ecosocialista ha explicat que comparteixen amb la resta de formacions d'esquerres del sud del continent “el repte i el deure de transformar Europa d'arrel” perquè tenen “el somni d'una nova Europa amb els valors de la il·lustració que tantes vegades se'ns han negat”.

El representant d'ICV creu que en els darrers anys s'ha perpetrat “un gran segrest democràtic” de les institucions europees que “s'ha posat al servei del capitalisme financer”. A més, s'ha mostrat convençut que els italians Tsipras tindran representació a l'eurocambra.

De la seva banda, la candidata d'EUiA, Núria Lozano, ha celebrat la “convocatòria de lluitadors antitroica” que s'han trobat a l'acte per exhibir una “lluita unitària contra la colla de fatxendes que està amargant la vida de tota Europa”. Per Lozano, Europa s'ha convertit en “el laboratori del neoliberalisme i de l'austericidi”. Per això, s'ha fixat com una prioritat programàtica de la seva formació la “cancel·lació del deute il·legítim” perquè creu que “no pot ser la prioritat de pagament”.

La resta de formacions europees han exposat les peculiaritats dels seus països i han expressat el desig comú d'enfortir l'esquerra europea. El representant de Syriza, el grec Stavros Karagkounis, ha comparat l'estat Espanyol i Grècia indicant que “competeixen entre si pel nombre de parats, pels suïcidis, per qui retalla més ràpid els drets laborals i per la privatització de la salut”.

De la seva banda, Giuliana Sgrena, de L'Altra Europa con Tsipras, ha denunciat que la seva formació no té cap tipus de presència mediàtica a Itàlia i considera que “no hi ha hagut una reacció a la situació després del berlusconisme”. A França la crítica la situen sobre les retallades que aplica l'executiu d'Hollande i Manuel Valls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna assegura haver frustrat un atac terrorista a Kíiv planejat per Moscou

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar més barris de Rafah

Barcelona

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles