Política

Federalisme sense pressa

El número dos del PSOE a les europees proposa dissoldre les Corts a finals del 2015 per fer la reforma federal de la Constitució

El dirigent socialista creu que si no hi ha pacte amb CiU i el PP “tot caminarà cap al desastre”

El PSOE posa data a la seva reforma federal en plena campanya de les europees. Els socialistes espanyols es van autoimposar com a termini l'acabament del 2015 i ja alerten que, si no s'aconsegueix aleshores un pacte amb CiU i el PP per canviar la Constitució, “tot caminarà cap al desastre”. Aquest pronunciament per part dels socialistes demostra, però, que no tenen gaire pressa i que confien que la consulta prevista pel 9 de novembre del 2014 no es farà o no tindrà conseqüències polítiques. Es donen, doncs, un any i mig de temps per negociar. El número dos del PSOE en la llista de les europees, Ramón Jáuregui, va concretar ahir a Barcelona l'anunci de la seva proposta: acordar una reforma federal de la Constitució, aprovar-la per dos terços al Congrés i al Senat i, aleshores, dissoldre les Corts. La idea és fer-ho coincidir amb la dissolució ja prevista de la convocatòria d'eleccions espanyoles la tardor del 2015.

Jáuregui, figura clau al PSOE i fins ara portaveu en la Comissió Constitucional del Congrés, va concretar la ja coneguda proposta de reforma federal davant d'un públic amic de l'alt empresariat al Círculo Ecuestre de Barcelona. El flanquejaven dos diputats del PSC al Parlament, el portaveu Maurici Lucena i el dirigent tarragoní Xavier Sabaté. L'anunci de la data límit, que va ser l'única novetat, pot interpretar-se com un acte de campanya per guanyar-se el votant a Catalunya; però també podria acabar sent un tret al peu ja que, si no hi ha acord abans de finals del 2015 entre el PSOE, el PP i CiU, la proposta quedaria en fora de joc. El mateix Jáuregui, que creu que la ponència sobre la reforma ja podria reunir-se passat l'estiu, va arribar a dir que “la següent legislatura podria ser massa tard”.

Però, per fer qualsevol proposta federal cal un pacte entre el PSOE i el PP? La resposta de Jáuregui és que després de la Diada de l'Onze de Setembre “tant de bo Rajoy obri la mà durant els mesos de setembre i octubre”. El dirigent socialista considera que un hipotètic canvi d'actitud del PP després de les eleccions europees i de la Diada “donaria un any per fer –en paraules seves– una negociació política d'alt nivell”. Jáuregui va citar especialment els intents de Duran i Lleida d'arribar a un pacte per una tercera via.

Al Círculo Ecuestre Jáuregui va mostrar la seva preocupació per la qüestió catalana i va acabar parlant sense gaire embuts. “Esperar no és la solució. S'equivoquen els que pensen que el suflé pot baixar a Catalunya”, va alertar als comensals. “El moviment independentista ha sigut més intens del que voldríem”, va reconèixer. “Tots hem comès errors i hem fet coses que no havíem d'haver fet”, va acabar admetent el dirigent del PSOE.

No al dret a decidir

Tanmateix, Jáuregui va rebutjar de ple cap possibilitat de fer una consulta sobre la independència a Catalunya. Ni ara ni mai. “El dret a decidir és la porta a la independència. Això no es pot resoldre si no té empara legal, i no en té. Una separació afectaria el conjunt dels espanyols”, va insistir. La seva opinió és que els catalans podran anar a votar en una consulta, però “no sobre entelèquies”, sinó sobre la reforma de la Constitució federal pactada pels principals partits polítics.

La proposta del PSOE, tot i que rebutjaria la sobirania de Catalunya, reconeixeria la seva singularitat, el blindatge de les seves actuals competències, la protecció del català, un “finançament propi” i permetria la participació de la Generalitat a la UE.

LES FRASES

Cal un pacte amb els nacionalistes amb una negociació d'alta política. Com ja vam fer amb el pacte de la Constitució del 1978
Després de la Diada, al setembre o a l'octubre, tant de bo Rajoy obri la mà per poder arribar a un acord entre partits
Esperar no és la solució. S'equivoquen els que pensen que el suflé del sobiranisme baixarà per una millora de l'economia
Tenim un any per arribar a un acord. A la propera legislatura pot ser massa tard
Ramón Jáuregui
núm. dos del psoe a les europees

El PSOE, al Círculo Ecuestre

El PSOE, i a remolc una part del PSC, van passar d'un míting a un pavelló esportiu als afores de Rubí amb les bases socialistes del Vallès a un dinar de luxe al Círculo Ecuestre de Barcelona. El PSC intenta mostrar el seu costat més esquerranós durant aquesta campanya de les europees amb actes a l'Hospitalet, Rubí, Badalona i Sabadell. Però ahir l'ambient era ben diferent: l'elit de l'elit. “És un acte entre amics”, va expressar el president d'aquest ‘lobby' de l'alt empresariat, Borja García-Nieto. El dinar, amb conferència inclosa del convidat Ramón Jáuregui, no va incloure la presència de la plana major del PSC. No era un acte electoral sinó un acte convocat únicament per l'entitat barcelonina. Tot i que el nom de Javi López estava anotat a la taula presidencial, només hi van assistir Maurici Lucena i Xavier Sabaté. El diputat tarragoní, però, va protagonitzar l'anècdota en arribar al Círculo sense l'americana i la corbata obligatòries per entrar als salons privats de l'edifici. Els uixers li van prestar una americana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES