Política

Terricabras “tremola” amb la reforma constitucional de Rubalcaba

El cap de llista d'ERC recorda que el líder del PSOE va minimitzar la sentència de l'Estatut i creu que una nova Carta Magna conduïda per ell seria un “desastre”

Respon a Tremosa que la independència és “absolutament necessària” encara que Catalunya quedi fora de la UE

El cap de llista d'ERC a les eleccions europees, Josep Maria Terricabras, tremola” davant d'una reforma constitucional impulsada pel PSOE.

En una roda de premsa a la seu de l'ACN, Terricabras ha explicat que la visió que té el secretari general del PSOE de Catalunya no fa preveure res positiu. En aquest sentit, ha recordat com Alfredo Pérez Rubalcaba va minimitzar els efectes de la sentència del TC sobre l'Estatut en una visita recent a Catalunya, durant la qual va afirmar que “no va ser tan dolenta”. El candidat republicà puntualitzat que la sentència del TC no reconeix Catalunya com a nació, no accepta que el català sigui de coneixement obligatori i treu les restriccions a la solidaritat catalana amb la resta de l'Estat.

“Si aquestes són coses menors, tremolo amb la possibilitat que el senyor Rubalcaba pugui fer una Constitució”, ha exclamat. “Potser que ens deixin aquesta, que també hem de mirar que aviat no tingui vigor a Catalunya”, ha afegit.

De fet, Terricabras ha pronosticat que la reforma del PSOE serà un “desastre” si finalment arriba a concretar-se i ha desitjat que els catalans ja no hi tinguin res a veure en el moment en què la comencin a debatre a les Corts espanyoles.

El cap de llista d'ERC ha volgut deixar molt clar que, després que Catalunya porti molts anys suportant els incompliments de l'Estat, els republicans ja s'han blindat davant propostes que arribin dels principals partits espanyols. “Menteixen amb una serenitat i tranquil·litat imperial. Jo no me'n refio gens ni mica”, ha sentenciat.

Independència abans que Europa

D'altra banda, ha replicat al cap de llista de CiU als comicis europeus, Ramon Tremosa, que la independència de Catalunya “és absolutament necessària”, encara que això suposi sortir de la UE. Tremosa va defensar dilluns que Catalunya només declararia la independència sabent que seguirà a la Unió. Al seu parer, la presència de Catalunya a la UE no és una condició “sine qua non” per assolir la independència, tot i que augura que anirà en paral·lel. De fet, creu que serà Brussel·les qui demani a Catalunya que es quedi.

“No hem de dramatitzar. Nosaltres hi serem amb normalitat [a la UE]. I en cas que no hi fóssim, no passaria res. En canvi, la independència sí que és absolutament necessària”, ha avisat. Alguns països de fora de la UE, com Noruega i Suïssa tampoc viuen tan malament”, ha indicat.

El programa d'ERC remarca que els tractats europeus no preveuen específicament una ampliació interna i, per tant, seran les negociacions polítiques entre els estats les que acabaran oferint una solució. Terricabras està convençut que aquesta solució serà positiva per Catalunya, que continuarà formant part de la UE, aquest cop com un estat de ple dret, sempre que el Sí a la independència guanyi en un referèndum.

“La UE no pot deixar que Escòcia i Catalunya estiguin fora. Les 5.600 empreses estrangeres a Catalunya no poden voler-ho”, ha insistit. I, si en algun moment, els catalans preferissin no pertànyer a la UE, Terricabras no té cap dubte en què serien les mateixes institucions europees les que els hi demanarien “si us plau” que no marxessin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES