Política

Rubalcaba crida a frenar l'independentisme el 25-M

El líder del PSOE planteja les europees com un plebiscit doble: sobre la consulta a Catalunya i sobre les retallades de Rajoy

El PSC critica ICV-EUiA i demana concentrar el vot progressista

El PSOE va tornar ahir a posar el “no” al dret a decidir just al centre dels mítings del PSC de les eleccions europees. Malgrat que el candidat Javi López i Pere Navarro van evitar entrar a fons en aquesta qüestió, el líder del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba va reclamar el vot perquè “volem que guanyi el diàleg a Catalunya i volem castigar les polítiques del PP a l'Estat”. Interpretarà, doncs, el resultat dels comicis europeus del 25-M en clau de doble plebiscit: sobre la consulta i sobre les retallades de Rajoy.

Rubalcaba creu que, tot i que són unes eleccions europees “molt importants”, CiU i ERC llegiran el resultat de les eleccions en clau sobiranista. “Aquí hi ha alguns que volen anar-se'n d'Espanya i volen dir a les eleccions que si guanyen és que són majoria”, va assegurar. “Us demano que voteu socialistes i que no us abstingueu perquè el diàleg guanyi les eleccions”, va reclamar. El secretari general del PSOE va criticar que “hi ha qui vol anar-se'n d'Espanya” i, en canvi, va reivindicar que el seu partit prefereix “pactar i acordar, perquè volem seguir vivint junts” dins l'Estat. Rubalcaba va acabar fent un elogi tancat del PSC de Navarro en aquests moments difícils. Va defensar que “sense els vots del PSC mai haguéssim pogut construir l'estat del benestar modern a Espanya” i, a més, va autoproclamar que “ningú ha fet més que el PSOE perquè Catalunya tingués autogovern”.

El barri de Llefià de Badalona és una zona popular i treballadora, que històricament havia sigut feu del PSC però que a les darreres eleccions municipals va canviar per votar el PP. El barri és un petit laboratori dels perquès de la pèrdua de poder dels socialistes a l'àrea metropolitana. Per això Javi López i Pere Navarro van centrar el seu discurs a denunciar les polítiques de Rajoy o de l'alcalde badaloní Xavier García Albiol. “Representen la pitjor dreta d'Europa, la dreta populista que utilitza el patiment i la por de la gent per guanyar vots”, va dir l'exlíder de les Joventuts Socialistes. El PSC ha centrat els primers dies de campanya a intentar convèncer el seu electorat més fidel en ciutats com l'Hospitalet, Rubí, Sabadell o Badalona que l'important és vèncer el PP “encara que sigui per un vot” a les europees i, per això, insisteixen en evitar fugues de votants cap a ICV-EUiA. López reclama que “l'únic vot progressista vàlid per canviar les coses és el vot al PSC”, ja que, per ell, “cal agrupar els esforços per forjar l'única majoria progressista a Europa, la socialista”.

Chacón entrarà en campanya

L'exministra Carme Chacón entrarà en acció durant l'última setmana en campanya. Però, al contrari del que es va dir des del PSOE, no coincidirà amb la candidata Elena Valenciano. La dirigent socialista participarà en mítings a Catalunya –incloent-hi la seva localitat natal, Esplugues–, Madrid, Andalusia i el País Valencià. Chacón, tot i estar vivint als Estats Units per feina, aprofitarà la recta final de campanya per tornar a deixar-se veure com a futura candidata a substituir Rubalcaba. Es preveu que al juny torni a l'Estat just quan començaran els moviments per a les primàries del PSOE per escollir candidat a president.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a Gaza

Acaben les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Netanyahu manté els plans a Gaza i respon a Biden que “si hem d’estar sols, estarem sols”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA

Cañigueral destaca que l’índex d’atur és el més baix en 15 anys

riudellots de la selva