Política

Els liberals avalen la consulta

El candidat de l'ALDE a presidir la Comissió Europea advoca perquè l'opinió dels catalans sigui tinguda en compte

Mas valora la importància de tenir “amics” a Europa que defensaran els drets del país

El candidat dels liberals també va fer una invitació al “diàleg”

Cop de mà dels liberals. CDC va aconseguir ahir escenificar el suport a la consulta del candidat a presidir la Comissió Europea de l'Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE), Guy Verhofstadt, el grup on s'integrarà el seu candidat, Ramon Tremosa. L'exprimer ministre belga, que recentment havia classificat el procés català en la carpeta dels afers interns de l'Estat espanyol, va prendre partit per la consulta sense anomenar-la, assenyalant que l'opinió dels catalans ha de ser tinguda en compte “d'una manera o altra”.

En un acte de campanya amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i Tremosa, el líder dels liberals va insistir que considera “molt honestament” que la Unió Europea no ha d'interferir en aquest contenciós polític. Però les seves concises paraules sobre el pronunciament dels catalans sobre el futur polític del país, sortides d'un home de síl·labes calculades, van amorosir la campanya d'una CiU que ja va patir dilluns el revés del candidat dels populars europeus, el grup parlamentari on preveu integrar-se el candidat d'Unió, Francesc Gambús. Després de l'oposició de Jean-Claude Juncker al 9-N, que va forçar un coordinat aclariment de Tremosa i Gambús que votaran plegats al Parlament Europeu a favor del dret a decidir digui el que digui el PPE, l'esperada visita de Verhofstadt donava aire a la federació, decidida a intentar mobilitzar l'electorat relligant les europees amb el procés sobiranista. Abans de l'inici de la campanya electoral, CDC també va aconseguir l'aval públic a la consulta de la Internacional Liberal, l'organització que agrupa un centenar de partits i entitats liberaldemòcrates d'arreu del món.

“Catalunya té l'oportunitat el 25-M de donar suport a un amic que com ens ha dit respectarà el que digui el poble de Catalunya”, va remarcar Mas des de la seu de la Fundació Catdem. En una comparació velada, potser, amb ERC, que no dóna suport a cap candidat europeu, Mas va valorar la importància de dipositar el vot en “amics” que “a l'hora de la veritat defensaran els nostres drets, els de les persones i els pobles, i no només des de l'òptica dels estats”. Només ICV podia presumir fins ara de tenir un suport al mateix nivell, el de la candidata dels Verds, l'alemanya Ska Keller. No obstant això, Keller ha expressat amb més contundència que Verhofstadt el seu suport al procés democràtic, fins i tot pronunciant-se a favor del manteniment d'una Catalunya independent dins de la UE. El líder dels liberals no va tractar d'aquest punt. Verhofstadt, en canvi, va censurar els durs pronunciaments contra el procés i el manteniment de l'estat català al club europeu tant de Juncker i com del president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso. El candidat europeu dels liberals també va fer una invitació al “diàleg” entre els governs espanyol i català per resoldre les desavinences que condicionen el procés. En aquest afer, sosté que la UE “ha de tenir un paper positiu, i no negatiu” com el que juguen els populars des dels seus càrrecs polítics respectius.

Mas va remarcar, a més, que Verhofstadt és un “constructor” d'Europa. El líder dels liberals propugna trencar les resistències dels estats membres a cedir competències sobre l'energia, la banca i el mercat digital, per sortir de la crisi. Verhofstadt lidera l'ideal sobre els estats units d'Europa en què Mas somia integrar l'estat català.

S'ha de tenir en compte l'opinió expressada pels catalans d'una manera o altra
És una qüestió d'Espanya i dels catalans, i espero que pugui progressar mitjançant el diàleg
Guy Verhofstadt
candidat dels liberals europeus
Només demanem això: que es respecti l'opinió del poble de Catalunya lliurement expressada a les urnes
Verhofstadt és un constructor d'Europa i un amic de Catalunya, i ens convenen les dues coses
Artur Mas
PRESIDENT DE CIU


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel desafia Biden i manté els plans a Gaza encara que “hagi d'estar sol”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA