Política

El govern espanyol treu importància al suport de tres candidats europeus al dret a decidir

Sáenz De Santamaría recorda que populars i socialdemòcrates tenen majoria a la cambra europea

La portaveu retreu a Mas que demani reunir-se amb Rajoy però no anés al debat al Congrés

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha evitat aquest divendres valorar les declaracions dels candidats a la presidència de la Comissió Europea (CE) sobre el procés sobiranista català, però ha recordat que les formacions que s'alineen amb l'Estat espanyol (PPE i PSE) tenen més representants al Parlament Europeu que no pas les que defensen el dret a decidir (Liberals, Verds i Esquerra Europea).

“Cadascú ha de fer la suma del que representa”, ha apuntat.

En el debat a cinc d'aquest dijous a Brussel·les, els representants de PPE, Jean-Claude Juncker, i del PSE, Martin Schulz, van considerar que aquest és un “afer intern” espanyol i van afirmar que cal respectar les constitucions de cada Estat.

En canvi, el candidat dels liberals, Guy Verhofstadt, va defensar el dret dels catalans de decidir el seu futur i va criticar que el president de la Comissió, José Manuel Durão Barroso, interferís en aquest debat. La candidata dels verds, Ska Keller, va afirmar que acceptaria l'ingrés automàtic a la UE d'una Catalunya independent, i el representant de la Esquerra Unida Europea, Alexis Tsipras va afirmar que la seva formació “respecta el dret a l'autodeterminació dels pobles”, tot i que no prefereix que no es creïn nous estats.

De Santamaría ha fet una crida a la “legalitat” i ha subratllat que “el que diuen els tractats i la normativa comunitària sobre els que es volen separar d'un estat és claríssim”.

Al seu parer, aquestes eleccions no haurien d'estar contaminades pel procés a Catalunya, perquè “són el que són” i serveixen per elegir el Parlament Europeu”. “Cal donar a les institucions i les eleccions l'àmbit que tenen, entre altres per respecte institucional”, ha afirmat.

Retret a Mas

La portaveu del govern espanyol ha retret al president de la Generalitat, Artur Mas, que ara demani entrevistes “discretes” amb el cap del govern espanyol, “Mariano Rajoy” per parlar sobre el procés sobiranista català quan no va acudir al debat del passat 8 d'abril al Congrés.

Artur Mas ha revelat que des de fa mesos no parla amb Rajoy i ha mostrat el seu desig d'emprendre converses amb el cap de l'Executiu central per parlar, entre d'altres coses, de com s'organitza la consulta, perquè entén que aquest és el mandat del Parlament i el sorgit de les urnes a Catalunya.

“Mas va tenir una oportunitat molt bona de conèixer de primera mà el que pensa no només el president del govern espanyol sinó també els líders de l'oposició”, ha etzibat.

La vicepresidenta ha insistit que aquell va ser un debat “públic i ampli” en el que van quedar clares moltes qüestions. “Sorprèn que es remunti més enllà quan el que crida l'atenció és que aquell dia, que era una cita important, no va comparèixer”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Orient Mitjà

L’emir de Kuwait dissol el Parlament i suspèn clàusules constitucionals

Barcelona

Cañigueral (ERC): “Ni un vot al PSC més espanyolista ni al Junts de les retallades”

SALT
política

Aragonès demana el vot per no posar “en risc” tots els avenços del seu govern

tarragona
política

Una última crida als indecisos tanca una campanya esvalotada

barcelona
Alemanya

Creix la tensió en la protesta contra l’ampliació de la ‘gigafactoria’ de Tesla

Barcelona
Política

Mor Pili Hernández, exregidora de Torredembarra

Paneque (PSC) demana el vot per iniciar una nova etapa a Catalunya

LLORET DE MAR
SOCIETAT

La JE avisa que els acampats de la UB no poden fer propaganda el 12-M

BARCELONA
índia

L’oposició índia celebra com un triomf la llibertat sota fiança d’un líder detingut

barcelona