Política

Cañete reactiva el PSOE amb el seu comentari masclista

El candidat del PP provoca una allau de crítiques per haver suggerit que va donar peixet a Valenciano per no semblar superior

Passat l'equador de la campanya, els socialistes confien a recuperar terreny

Quan semblava que el front bipartidista moria de llanguiment en aquesta campanya, unes declaracions gens encertades del PP donen oxigen al PSOE. Amb l'hipotètic avantatge electoral que assenyalen les enquestes, Miguel Ángel Arias Cañete no perdia ni hi guanyava res si no feia un paper gaire lluït en el seu cara a cara televisiu amb Elena Valenciano; només calia que anés a complir l'expedient havent-se preparat un debat de perfil baix. En canvi, la socialista s'hi jugava més: havia de fer un esforç addicional davant l'escàs entusiasme que genera el projecte d'Alfredo Pérez Rubalcaba. I se'n va sortir explorant la via del discurs ideològic. Però l'endemà, i arran de l'eventual triomf que s'atribuïa a Valenciano, Arias Cañete implícitament admetia la derrota suggerint que havia donat peixet a la seva rival perquè era una dona i no volia que el titllessin de masclista si exhibia la seva “superioritat intel·lectual”.

El candidat del PP assegurava haver-se “contingut” en la rèplica i afegia que, si hagués tingut davant Pérez Rubalcaba, hauria estat més punyent. “Ens hauríem pogut dir totes les barbaritats, però amb una dona s'interpreta d'una altra manera.”

Les seves justificacions del perquè havia estat massa tou amb Valenciano, durant una entrevista ahir al matí a Antena 3, van aconseguir que –excepte el PP– tots els partits que concorren a les urnes el 25-M –el PSOE, CiU, ERC, el PNB, Esquerra Plural i UPD– aixequessin la veu per condemnar de manera unànime uns comentaris que van considerar impropis del segle XXI. Se'l va titllar de “misogin” i de “prepotent”, alhora que qüestionaven que amb aquestes credencials pugui ser comissari europeu. Mentrestant, des del PSOE es mostraven més ofesos encara, si bé admetien que la relliscada d'Arias Cañete aconseguirà donar molta més visibilitat a la candidata, situar el debat en l'àmbit de masclisme-feminisme i, sobretot, s'obre la possibilitat de reactivar un vot –el del socialisme de soca-rel– que oferia senyals de desídia.

Ni des del govern espanyol ni des del PP en va sortir cap mostra de rebuig a les declaracions del candidat, si bé durant tot el dia hi va haver mítings, un d'ells protagonitzat per Mariano Rajoy. Tot el contrari, diversos dirigents van minimitzar el comentari, si bé és cert que en privat alguns estaven molestos per una declaració “desafortunada” que els podria perjudicar. Tampoc Arias Cañete va donar mostres de penediment i, en un acte a Toledo, va dir que el PP creu en les dones i va posar d'exemple María Dolores de Cospedal i Isabel García Tejerina, alhora que precisava que de qui més havia après d'agricultura és de l'exministra Loyola de Palacio.

No és el primer cop que Arias Cañete fa un comentari d'aquestes característiques. Ja el 2000, quan era ministre amb Aznar, va afirmar: “Als regadius se'ls ha de tractar com les dones, amb cura, perquè si no et poden fer perdre.”

LA FRASE

Si uses superioritat intel·lectual, sembles masclista perquè acorrales una dona indefensa
Miguel A. Arias Cañete
candidat del pp

La Moncloa evita desautoritzar-lo

Soraya Sáenz de Santamaría va mirar cap a una altra banda quan se li va demanar una valoració de les paraules del candidat. La vicepresidenta, com la resta de membres del PP, va optar per no desautoritzar-lo mentre posava l'accent en altres comentaris dels quals ella considerava que havia estat la víctima i va dir que ningú no li havia donat suport. No en va esmentar cap de concret, però el seu entorn assegurava que es referia a una piulada d'un membre del PSC que, davant l'exclamació de Sáenz que en la seva “puta vida havia cobrat sobresous”, va afirmar: “Sap Sorayita el que és una vida puta? ¿Ha fregat escales amb un sou de misèria?”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Espanya amenaça de trencar relacions amb l’Argentina

barcelona
àfrica

Intent de cop d’estat a la República Democràtica del Congo

L'Iran dona per mort el president Ebrahim Raisi en l'accident del seu helicòpter

barcelona
CARLES RUIZ
Alcalde de Viladecans

“Viladecans té el repte de ser neutra en emissions el 2030”

Viladecans
BÀRBARA LLIGADAS
Cap de l'oposició de Viladecans

“Volem una ciutat equitativa, republicana i sostenible”

Viladecans
Guerra a Gaza

La guerra de les mares d’Israel

Beirut

Encavalcant eleccions

Barcelona
GUERRA A EUROPA

Onze morts i desenes de ferits en nous atacs russos al nord-est d’Ucraïna

BARCELONA
ESTAT ESPANYOL

Albares exigeix a Milei que retiri l’acusació de “corrupta” a la dona de Sánchez

BARCELONA