Política

Un dispositiu permet la detecció precoç del càncer a partir d'una gota de sang

El projecte és desenvolupat per investigadors de l'Institut de Ciències Fotòniques de Castelldefels

Està equipat amb unes nanopartícules d'or que es programen químicament amb un receptor d'anticossos que atrau proteïnes marcadors del càncer

L'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) de Castelldefels ha desenvolupat un dispositiu, anomenat lab-on-a-chip que permet la detecció precoç del càncer a partir d'una gota de sang.

Es tracta d'un nanoxip que allotja diversos sensors distribuïts dins d'una xarxa de micro-canals de fluids, que alhora disposa d'unes nano-partícules d'or que es troben sobre la superfície del xip i es programen químicament amb un receptor d'anticossos perquè siguin capaços d'atreure concretament proteïnes marcadores del càncer que circulen a la sang.

Si els marcadors de càncer estan presents a la sang, en passar pels microcanals, s'adhereixen a les nanopartícules, provocant canvis en el que es coneix com a ressonància plasmònica.

El xip monitoritza aquests canvis, la magnitud dels quals està directament relacionada amb la concentració/nombre de marcadors del càncer a la sang del pacient, i proporciona així una avaluació directa del risc per al pacient de desenvolupar càncer.

El dispositiu ha estat desenvolupat per un equip internacional d'investigadors dirigits per l'Institut de Ciències Fotòniques. Segons els seus creadors, té un gran potencial com a eina pels tractaments de càncer futurs, no només per la seva fiabilitat, sensibilitat i baix cost, sinó també per la seva fàcil portabilitat en llocs remots amb dificultat d'accés a hospitals i clíniques mèdiques.

El coordinador del projecte, el professor de l'ICREA a l'ICFO, Romain Quidant, ha destacat que “la descoberta més fascinant és que som capaços de detectar concentracions extremadament baixes d'aquesta proteïna en qüestió de minuts, el que fa d'aquest dispositiu una eina d'última generació, un instrument ultrasensible i poderós que millorarà la detecció precoç això com el seguiment del tractament de càncer”.

El treball ha estat finançat per la Fundació Cellex Barcelona i el projecte Spedoc, finançat pel setè Programa Marc (FP7) de la Comissió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona