Política

CiU es debat entre el ‘sí' i l'abstenció en el Congrés

La federació reitera que el seu full de ruta està centrat en la consulta

El portaveu del govern defuig la discussió i acusa Rajoy d'actuar amb passivitat

ICV portarà la polèmica al Parlament

La federació de CiU encara no té decidit el vot del seu grup parlamentari al Congrés dels Diputats quan dimarts vinent es porti a aprovació la llei orgànica que regula l'abdicació de Joan Carles I i dóna pas al regnat de Felip VI.

El portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, va explicar ahir des de Roma que no veu “cap sentit” a votar en contra de la llei. “No es tracta de decidir qui ha de ser el proper rei, sinó simplement que Joan Carles I pugui abdicar la corona”, va explicar.

Tanmateix, altres fonts de la federació també apuntaven que finalment el grup es podria decantar cap a l'abstenció d'acord amb el que els seus dirigents han estat exposant els darrers dies; el full de ruta està centrat en la convocatòria d'una consulta el 9-N. Per aquest motiu, a hores d'ara cap responsable de la federació ha volgut entrar en el debat successori ni en la petició d'altres grups polítics de sotmetre la monarquia a un referèndum. Una demanda que s'ha convertit en clam de la resta de forces sobiranistes que acompanyen CiU en la defensa de la consulta sobre el futur de Catalunya.

D'altra banda, el portaveu del govern, Francesc Homs, també va defugir ahir entrar en el debat successori, que va desvincular del procés sobiranista a Catalunya. “Aquest segueix el camí traçat sigui quin sigui el canvi de monarca”, va dir Homs fent referència al discurs institucional que havia pronunciat el president de la Generalitat el dia abans. Fins i tot Homs, tot i destacar la importància del moment històric, va intentar treure-li transcendència assegurant que en la reunió del consell executiu s'havien tractat altres temes. També va descartar que s'hagin produït canvis arran la renúncia del monarca ni que aquests es puguin produir en un futur immediat amb Felip com a nou cap de l'Estat espanyol. El missatge aquesta vegada anava directa al govern espanyol. “L'única constància que tenim és l'actitud passiva amb què el president Rajoy actua davant el procés polític català, tot i ser el seu principal problema”, va lamentar. “Es limita a fer de comentarista”, va afegir. “Això sí, no para de collar la Generalitat en temes com ara el finançament, les competències i l'incompliment de lleis”, va reblar.

Les crítiques més contundents en el debat successori van provenir un cop més dels partits d'ERC i d'ICV. Pel diputat Pere Aragonés, la situació s'adiu més a “un festival d'homenatge” a una de les institucions més “antidemocràtiques, antiga i desfasada” que existeixen com és la corona. El republicà es va apuntar a les veus que reclamen un referèndum. “El que volem per nosaltres també ho volem per als altres”, va dir.

Des d'ICV-EUIA, es va qualificar la pròxima votació en el Congrés de “passeig triomfal” de la monarquia. “ El rei no només abdica sinó que es tanca qualsevol debat al voltant de la successió”, va explicar Camats, per qui la discussió ja “no se cenyeix” a una dicotomia entre monarquia o república sinó que ha quedat circumscrita a “monarquia versus democràcia”. Camats ja va avançar que des del grup es portarà el debat de l'abdicació del rei a la cambra catalana. Ho farà mitjançant una esmena a una moció sobre inestabilitat política que el grup de Ciutadans porta a aprovació en el ple de la setmana vinent.

El vot dubtós encara de CiU va ser objecte dels seus socis proconsulta. “Si CiU vol que els catalans votin per decidir el seu futur, ha de compartir també que els ciutadans facin el mateix per elegir entre un sistema o l'altre”, va apuntar. ERC, ICV i la CUP van demanar ahir a CiU des de la cambra catalana el vot negatiu a la nova llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA