Política

Rajoy demana a CiU que no faci “política petita”

El president del govern espanyol nega haver deixat de banda cap partit en la successió a la corona i assegura que l'executiu ha actuat amb “transparència i lleialtat”

Lloa Alfredo Pérez Rubalcaba pel seu “sentit d'Estat”

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha carregat aquest dimecres contra l'abstenció de CiU en la votació al Congrés sobre la successió a la corona i ha avisat la formació que no és el moment de fer “política petita”. En canvi, ha lloat el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, pel seu “sentit d'Estat”.

En declaracions des de la localitat portuguesa de Vidago, on ha participat en la cimera luso-espanyola, Rajoy s'ha referit a la decisió de la federació nacionalista d'abstenir-se en la votació sobre la llei orgànica que regularà l'abdicació de Joan Carles i el seu relleu per Felip de Borbó. En aquest sentit, ha admès que CiU té llibertat per mantenir la posició que desitgi davant l'abdicació del rei, però ha demanat a la formació catalana que no faci “política petita”.

“Tothom pot prendre les decisions que estimi oportú i convenient d'acord amb la seva història, la seva llibertat, la seva trajectòria o els seus propis interessos, però l'únic que m'agradaria és que en una ocasió com aquesta no féssim política petita”, ha dit.

“Espanya és per fortuna una democràcia avançada, amb unes institucions fortes que estaran a l'altura de les circumstàncies i amb un cos legislatiu que es complirà”, ha afegit.

A més, el president del govern espanyol ha negat les acusacions de Josep Antoni Duran i Lleida que el PP i PSOE hagin pactat el procés de successió sense tenir en compte la resta de formacions. “El moment que estem vivint és molt important en la vida de la nació espanyola i el govern central ha actuat amb transparència i amb lleialtat, informant a tots els grups polítics i ningú ha estat ignorat ni omès”, ha subratllat.

En la roda de premsa posterior a la cimera, Rajoy ha lloat el paper de la direcció del PSOE en aquest afer, en especial el del secretari general, “Alfredo Pérez Rubalcaba”, a qui ha qualificat de “seriós, exemplar i amb sentit d'Estat”. En referència al debat obert al si de les files socialistes entre Monarquia o República, el líder popular ha afirmat que no té “cap dubte de la posició del PSOE en les pròximes dates”.

Rajoy també ha negat de manera rotunda que la sortida d'Alfredo Pérez Rubalcaba al capdavant del PSOE tingui cap relació amb la decisió del monarca d'abdicar en aquest moment. Segons ha apuntat, el rei Joan Carles li havia transmès des de feia mesos la seva intenció d'abandonar el càrrec i, per tant, la seva decisió no té “absolutament res a veure” amb la situació al PSOE.

D'altra banda, ha demanat temps per donar informació sobre “l'estatut o norma” que el govern espanyol aprovarà per regular la figura del rei Joan Carles un cop deixi la corona i perdi, per tant, la inviolabilitat. “Se'ls explicarà en el seu moment”, s'ha limitat a dir.

Pel que fa a la reforma de la Constitució, Rajoy ha reiterat que abans d'activar un procés d'aquestes característiques primer cal “saber què es vol reformar”. En aquest sentit, ha recordat que a Espanya s'han fet dues reformes de la Constitució, i a partir d'aquí si algú en vol plantejar una altra “ha de dir quin és el seu objectiu” perquè “dir una cosa que no significa res té poc sentit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA